9.6 C
Ljubljana
nedelja, 29 septembra, 2024

O zdravi prehrani

Piše: Petra Janša

Gostja tedenske oddaje o zdravju na Prvi TV, programu televizije Nova24TV, ki jo pripravlja Igor Ogorevc, solastnik podjetja AS AN, d. o. o., znanega po blagovni znamki Planet zdravja, je bila njihova odlična in zaupanja vredna terapevtka termoregulacije telesa Sara Logar.

Sara Logar je končala študij naturopatije, nedavno pa je diplomirala iz dietetike. Z voditeljem sta govorila za vsa živa bitja najpomembnejši temi – hrani. »Primerna prehrana je prvotna želja in osnovna potreba vseh živih bitij na tem planetu. S hrano pridobivamo energijo in moč, da opravimo določeno delo, to je tista moč, ki nam omogoča fizično življenje,« je uvodoma dejal profesor naturopatije Igor Ogorevc.

Pripravljajo oddajo o hrani

Dodal je: »Ljudje pa smo velikokrat tako ‘inteligentni’ in večkrat tako arogantni, da pri načinu prehrane ne upoštevamo osnovnih zakonitosti anatomije, fiziologije in imunologije, treh najpomembnejših vej medicine, ki brez kančka dvoma dokazujejo, da smo ljudje ustvarjeni in narejeni kot rastlinojeda bitja. In če v teku svojega življenja ne upoštevamo tega dejstva, so davki zelo visoki.« To je izkusila tudi gostja, ki si je s pomočjo prave prehrane pozdravila mononukleozo. Lastna izkušnja pa jo je privedla tudi do prej omenjenega študija in dela terapevta. Na omenjeni TV zato pripravljajo niz oddaj o zdravi in nedragi prehrani, kjer vas bo prav terapevtka Sara Logar v sodelovanju s Planetom zdravja učila, kako jo pripraviti. »Rada imam stavek, ki ga je izrekel ameriški novinar Michael Pollan: ‘Jejte Hrano z veliko začetnico, se pravi ne industrijsko predelane hrane, jejte malo in jejte predvsem rastline,« je dejala Logarjeva.

Brokoli vsebuje več beljakovin kot katerokoli meso.

Hrana – najpomembnejši parameter 

V okviru metode termoregulacije telesa, ki jo izvajajo v Planetu zdravja, je prav način prehrane vsaj 50-odstotkov uspešne terapije. »Pri nas v Planetu zdravja imamo en cilj. In to ne takega, kot ga imajo farmacevti, ki do konca življenja priklenejo pacienta in ga včasih kot kokoš ‘filajo’ s tabletami, njegovo stanje pa ni nikoli boljše. V Planetu zdravja delamo drugače, saj se trudimo, želimo in si zelo prizadevamo za to, da ljudi naučimo, kako naj ravnajo sami s sabo in svojim telesom, da bodo zdravi, in kakšno hrano to zahteva, da bodo preprečili bolezen. In tu je hrana absolutno najpomembnejši parameter,« je uvodoma dejal profesor Ogorevc, s čimer se je strinjala tudi gostja oddaje. Slednja se je v času študija učila, da je osnova zdravega prehranjevanja vedno uravnotežena prehrana, ki je sestavljena na način, da je na polovici krožnika zelenjava, na četrtini so beljakovine – v Planetu zdravja spodbujajo rastlinske, so pa sem vštete tudi ribe in meso –, na četrtini krožnika pa so ogljikovi hidrati. Poleg tega so zraven juha, skledica solate in voda.

Kaj je lahko zdrav obrok?

Namesto tradicionalnega nedeljska kosila − goveje juhe, ocvrtega zrezka in praženega krompirja − nam je terapevtka Logarjeva za zdrav obrok priporočila kostno juho, ki je laže prebavljiva. »Prava kostna juha se kuha od 24 do 38 ur in dobimo želatino. To lahko zamrznemo in dodajamo drugim jedem. Tako lahko obogatimo obrok. Drugače pa se skuha zelenjavna juha iz korenčka, brokolija, cvetače in krompirja ter se ji doda kostna juha. Za glavni obrok lahko skuhamo krompir in ga popečemo v pečici brez maščobe. To kontrolirano dodamo na koncu, ko je krompir pečen. K temu postrežemo dušeno zelenjavo, kot so bučke, grah, korenček ipd. Za beljakovino lahko uporabimo stročnice namesto mesa. Iz čičerike ali fižola lahko naredimo zelo enostavne polpete – stročnice zmiksamo, dodamo čebulo, ovsene kosmiče, začimbe, se pravi sol in poper ter peteršilj. Polpete popečemo na ponvi ali pa jih damo skupaj s krompirjem v pečico.«

Pozor, živalske beljakovine!

Kot je še dejala terapevtka Logarjeva, so se v času študija dietetike učili, da je živalska beljakovina nad rastlinsko, češ da je ta boljša, ker naj bi bila bolj razpoložljiva. A mnoge študije kažejo, da ni tako, saj razlike med živalsko in rastlinsko beljakovino ne bi obstajale. Logarjeva tako spremlja profesorja s Stanforda, ki to tudi dokazuje. »Pri beljakovinah je bolj pomembno, koliko jih lahko človek prebavi. Vemo, da želodec ogromnih količin beljakovin, sploh če so te ocvrte, ne more oziroma težko prebavi,« je dejala terapevtka Logarjeva. Profesor Ogorevc je ob tem pripomnil, da žal praktično ni nobene študije o osnovah imunologije, ki govori, da imamo ljudje antigen na živalsko beljakovino – vsaka zaužita živalska beljakovina namreč v človeškem telesu povzroča vnetja. »Medtem pa ljudje nimamo antigena na rastlinsko beljakovino. In če povežemo samo ta dva podatka, da so vse kronične bolezni posledica dolgotrajnih vnetij, in da si vnetja v telesu v bistvu povzročamo sami s pretiranim vnosom živalske hrane – mesa, mesnih izdelkov, mleka, mlečnih izdelkov in jajc –, potem se odgovor ponudi kar sam. Mleko in mlečni izdelki so hrana, ki povzročajo ekstremno zasluzenost črevesja, pljuč in kože,« je razložil Ogorevc. Tako lahko brez vsakega zdravila, samo z odstranitvijo mleka iz prehrane, pozdravimo bronhitis oziroma astmo pri otrocih.

»Če želimo posamezniku svetovati hrano, moramo najprej narediti pregled z neinvazivno analizo krvi,« pravi profesor naturopatije. To jim omogoča analizator krvne slike ANESA. (foto: zajem zaslona)

O kvalitetnih maščobah

V prehrani premalo pozornosti posvečamo kvalitetnim maščobam. Logarjeva je dejala, da so se med študijem dietetike učili, da je bila maščoba dolga leta na črni listi zaradi holesterola. »V zadnjih letih pa se predvsem na področju dobrega počutja v povezavi s staranjem poudarja, da je maščoba ključna za hormonsko zdravje in kožo. Ker je holesterol sestavni del naših celic, strokovnjaki ugotavljajo, da jih premalo uživamo. Govorimo pa o maščobah, kot so hladno stiskana olja, oreščki, semena in avokado,« je dejala. Ogorevc pa je dodal, da je opazil, da v raziskavah niti en avtor ni uporabil imena za slabe maščobe – to so rafinirana rastlinska olja, o katerih smo v Demokraciji že večkrat pisali. Ta so največji povzročitelj kroničnih in rakastih obolenj, tudi zaradi heksana, ki ostane v t. i. jedilnih oljih, ter absolutno največji in najintenzivnejši povzročitelj diabetesa tako tipa 1 kot tipa 2. Prava olja morajo biti vrhunske kakovosti, iz vrhunskih surovin. Biti pa morajo hladno stiskana, nerafinirana in nefiltrirana, kar v Planetu zdravja tudi ponujajo. »Ta imajo vonj, barvo in okus po semenu, iz katerega so – sezamovo, sončnično, mandljevo, ričkovo, itn. Iz vsakega semena se praktično da iztisniti olje,« je povedal Ogorevc. Spomnimo, da se večina maščob oziroma lipidov absorbira direktno v limfni sistem in le majhen del gre naprej v prebavni sistem, kjer jih razgradi žolč. To pomeni, da s kvalitetnimi maščobami direktno vplivamo na naš imunski sistem, se pravi na limfni sistem, na cirkulacijo limfe.

Individualen pristop do pacienta

»V Planetu zdravja imamo individualni pristop do vsakega pacienta in tudi hrana ne bo generalno priporočilo. Vsak človek namreč zaradi različnih življenjskih situacij, starosti ipd. funkcionira drugače. Če želimo posamezniku svetovati hrano, moramo najprej narediti pregled z neinvazivno analizo krvi,« pravi profesor naturopatije. To jim omogoča analizator krvne slike ANESA, ki v 3 do 12 minutah opravi celovit pregled stanja telesa. Aparat odčita 131 biokemičnih, hemodinamičnih in imunoloških vrednosti organizma. Pregled se opravi s petimi mikroprocesorji, ki se razporedijo po telesu. Na podlagi rezultatov lahko opravimo kompleksno in izjemno hitro analizo organizma. Najprej pogledamo skupek najpomembnejših analiz, od eritrocitov, hemoglobina, krvnih telesc do jetrnih in ledvičnih testov. Nato pogledamo krvno sliko in ugotovimo, kako pacientu deluje imunski sistem – kakšna so bela in rdeča krvna telesca, kakšna je sedimentacija ipd. Potem pogledamo strjevanje krvi, kar je, kot je dejal Ogorevc, izjemnega pomena. Sledi analiza navzočnosti elektrolitov, kot so kalcij, magnezij, kalij, natrij in klor. Nato pogledamo delovanje želodca, kakšna je presnova ogljikovih hidratov in v kakšnem stanju so jetra. Sledi analiza presnove beljakovin kot drugega najpomembnejšega hranila. Zelo natančno pregledamo tudi, kakšna je presnova maščob, pregledamo vse hormone in veliko encimov. »Vse to nam zagotavlja osnovni pregled. In na podlagi teh podatkov se lahko odločimo, kaj je prilagojena hrana, ki vam jo terapevtka Sara in drugi terapevti svetujejo,« je še razložil profesor naturopatije.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine