O reviji

Časopisi z imenom Demokracija imajo v slovenskem medijskem prostoru že dolgo tradicijo. V letih 1918-1919 je Slovenska socialna matica izdajala Demokracijo kot socialistično revijo. Tednik Demokracija je izhajal v Gorici v letih 1947–1961 in 1968–1972 kot glasilo Slovenske demokratske zveze in Udruženja slovenskih in hrvaških kršcanskih socialcev.

V letih demokratičnih sprememb na Slovenskem 1989–1991 je izhajal neodvisni časopis Demokracija, ki je bil sprva glasilo Slovenske demokratične zveze, kasneje pa glasnik Demokratične opozicije Slovenije – DEMOS. Bil je prvi pravi opozicijski in strankarski časopis v Sloveniji po letu 1945 in je imel pomembno vlogo pri zmagi koalicije Demos na volitvah 1990.
Prva številka zdajšnjega slovenskega političnega tednika Demokracija je izšla v časopisni obliki 5. septembra 1996. Časopis se je kljub sprva slabim gmotnim razmeram in majhni uredniški ekipi, ki je prišla iz takrat usihajočega Slovenca, z jasno, dosledno in kritično uredniško politiko postopoma začel uveljavljati. V javnosti je bil prepoznan in oglaševan kot tednik slovenske pomladi.

Avgusta 2000 se je Demokracija oblikovno prenovila in začela izhajati kot revija. Demokracija je danes ugleden politični tednik s čedalje boljšo novinarsko ekipo. Njena priljubljenost narašča, kar ji priznavajo tudi drugi mediji. Eden od njih je nedavno zapisal, da se je Demokracija “prelevila …  v pomemben dejavnik na slovenskem medijskem trgu”.

O Demokraciji največ pove slogan:

“Objavimo, kar drugi zamolčijo.”