20.3 C
Ljubljana
petek, 5 julija, 2024

Knjižnica pravljic bratov Grimm bo digitalizirana

Piše: C. R., STA

Univerza v Kasslu bo skupaj s partnerji v sklopu triletnega projekta digitalizirala knjižnico pravljic bratov Grimm. Kot so sporočili z univerze, so knjige, od katerih jih je približno 700 povezanih z Otroškimi in hišnimi pravljicami bratov Grimm, še posebej dragocene, “saj so v njih vidni sledovi njunega delovanja”.

Brata sta v knjigah, ki sta jih analizirala za Otroške in hišne pravljice, prečrtala odlomke besedil, na robove pisala opombe in vstavljala zapiske na koščkih papirja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej so morali vsi, ki so želeli dostopati do teh kulturno in zgodovinsko pomembnih virov, delati z izvirniki. V sklopu interdisciplinarnega projekta Digitalna referenčna knjižnica pravljic Jacoba in Wilhelma Grimma pa bodo identificirali, transkribirali in povezali številne rokopisne zapise ter indeksirali tiskana besedila.

Poleg Univerze v Kasslu pri projektu sodelujejo raziskovalci z Univerze Julija Maksimilijana v Würzburgu in univerzitetne knjižnice Humboldtove univerze v Berlinu, kjer se nahaja večina zasebne knjižnice bratov Grimm.

Rezultati projekta bodo javno dostopni na spletu in na voljo za nadaljnjo uporabo. Triletni projekt, ki se bo začel 1. septembra, financira Nemška raziskovalna fundacija.

Otroške in hišne pravljice bratov Grimm so sčasoma prerasle v eno temeljnih besedil zahodne civilizacije ter najbolj znano in prevajano pravljično zbirko vseh časov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine