16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Dobro premislimo, preden v okolje spustimo odpadne vode

Piše: Lea Kalc Furlanič

Velik del Slovenije je vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. Marsikje na podeželju ali v nestrnjenih naseljih kanalizacijskega omrežja ni, odpadne vode je zato treba čim bolj prečistiti. Pripomoček, ki je namenjen prav temu, je biološka čistilna naprava (ČN). Mala čistilna naprava je primerna za gospodinjstva in preprosta za uporabo.

V zadnjih desetletjih smo z odpadnimi vodami ravnali zelo nespametno, nenadzorovano smo jih odvajali v zemljo. Ta ima sicer čistilno sposobnost in te odplake po naravni poti očisti, preden proniknejo v podtalnico in kasneje tečejo v naše kozarce. Vendar je ta sposobnost zemlje omejena, saj se v zadnjih letih nasploh uporablja veliko kemičnih sredstev, ki končajo v odplakah. Zato je treba odpadne vode čim bolj prečistiti, preden jih spustimo v okolje. Pripomoček, ki je namenjen prav temu, je biološka čistilna naprava. Mala čistilna naprava je primerna za gospodinjstva, je preprosta za uporabo, poraba energije za delovanje je zelo majhna, ob pravilni uporabi ne zaznamo smradu iz nje. Mala čistilna naprava je nujna na območjih brez kanalizacije. Pri snovanju biološke čistilne naprave je upoštevana dnevna poraba vode 150 litrov na osebo (povprečna dnevna poraba vode v individualni hiši v Sloveniji je od 120 do 150 litrov na osebo).

Če se odločimo za čistilno napravo iz plastike, je treba izkopati nekoliko večjo luknjo kot pri betonski. (Foto: Shuttershock)

Kako deluje mala čistilna naprava?

Vse biološke čistilne naprave delujejo na enak način. Čistilne bakterije v njih morajo biti v dobri kondiciji, da lahko hitro in učinkovito predelajo in očistijo vsebino. Odpadna voda priteče v mehansko stopnjo čistilne naprave, usedalnik, kjer se izločijo večji trdni delci, nato se voda prečrpa v drug del naprave, biološko stopnjo. Tu poteka naravno samoočiščenje, pri čemer se raztopljene in neusedljive organske snovi pretvorijo v usedljivo obliko. To omogočajo mikroorganizmi, ki tvorijo razpršeno biomaso. Za razvoj mikroorganizmov mora odpadna voda vsebovati hranilne snovi, imeti ustrezno temperaturo in zadostno količino kisika, zato se v biološki stopnji v odpadno vodo vpihuje zrak. Fazi aeracije sledi faza sedimentacije. Po fazi sedimentacije očiščena voda s pomočjo črpalke odteka iz čistilne naprave. Prečiščeno vodo lahko spustimo v ponikalnico ali v površinske vode.

Vgradnja male čistilne naprave

Mala čistilna naprava za gospodinjstva je lahko betonska ali iz plastične mase. Vgradi se v zemljo, tako da ni moteča za okolico. Viden je le pokrov. Če se odločimo za čistilno napravo iz plastike, moramo biti pazljivejši. Izkopati je treba nekoliko večjo luknjo kot pri betonski čistilni napravi. Za priklop čistilne naprave (elektrika, cevni odvodi) se je najbolje dogovoriti s ponudnikom naprave. Za počitniške hišice z manj odpadne vode obstajajo tudi čistilne naprave brez elektrike. Za male čistilne naprave ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Treba je pridobiti vodno soglasje, ki ga izda Direkcija RS za vode, in o vgradnji obvestili občinsko komunalno podjetje.

Kakor pojasnjuje Tomaž Ambrožič, direktor podjetja AMT Projekt inženiring iz Kostela, ki prodaja ČN, oni seveda male ČN priporočajo predvsem za stanovanjske in poslovne objekte, kjer ni mogoč priklop na javno kanalizacijsko omrežje. In katera je značilnost bioloških naprav, ki jih ponujajo, ter zakaj so na trgu v prednosti? Ambrožič odgovarja: »Naše male čistilne naprave uporabljajo tehnologijo SBR (‘saržno’ polnjenje biološkega reaktorja), kar omogoča predelavo odpadne vode v ciklu, tako da je vsa voda enakomerno obdelana in ni težav s t. i. špicami (v stanovanjskih objektih sta dve dnevni špici porabe vode, zjutraj in zvečer). Naslednja prednost je material posode ČN; mi uporabljamo poliestrske posode, ki imajo dolgo življenjsko dobo (50 in več let).«

Umeščanje malih ČN urejajo predpisi

O prihodnosti bioloških ČN pa Ambrožič pravi, da se bodo na območjih razpršene graditve, kjer graditev javnega kanalizacijskega omrežja ni rentabilna, male ČN  uporabljale tudi v prihodnosti. Sicer je mogoče umestiti male ČN tako za vsak objekt posebej kot za več objektov skupaj: »Naše podjetje ponuja tipske naprave od 5 PE do 200 PE. Za večje ČN se pripravi projektna rešitev.« Pri umestitvi v prostor je – tako Ambrožič na vprašanje o umestitvi malih ČN za počitniške hišice zunaj naselij, v naravi – treba razmišljati o dostopu, saj vsaka ČN zahteva praznjenje usedalnika, upoštevati pa je treba tudi konfiguracijo terena in to, kam bomo odvajali prečiščeno vodo. Vsekakor umestitev malih ČN urejajo predpisi (uredba) za področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda. »Naše podjetje te naprave prodaja na slovenskem in hrvaškem trgu, saj le na teh dveh trgih lahko zagotavljamo kakovostno servisno službo,« sklene sogovorec.

Ustrezno čiščenje malih ČN se je povečalo

Zaradi neenakomernega površja in poseljenosti velik delež slovenskih gospodinjstev ne more biti priključen na javno komunalno infrastrukturo. Velikokrat beremo ali slišimo, kako so brez javne kanalizacije predvsem odročne vasi itd. Če imajo gospodinjstva male ČN, so dolžna praznjenje naročati registriranim izvajalcem. Marsikje prihaja do kršitev in nezakonitega odlaganja komunalnega blata, predvsem iz gospodarskih subjektov. Sebastijan Zupanc, predsednik zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije, pojasni, da podatkov o kršitvah ne zbirajo. »Kjer ni javne kanalizacije, so lastniki stavb dolžni zagotoviti ustrezno čiščenje v malih ČN v rokih, ki so predpisani. Zunaj območij aglomeracij (kjer ni pričakovati javne kanalizacije) pa so v operativnem programu odvajanja in čiščenja komunalnih voda, ki je objavljen na okoljskem ministrstvu, navedeni podatki o načinu izvajanja javne službe (preglednica 11), iz katerih izhaja, da je samo 3,9 odstotka prebivalcev (zunaj aglomeracij) priključenih na male ČN.« Dodaja, da se je od uvedbe mesečnega obračunavanja storitev glede na porabo pitne vode pred leti  stanje na področju prevzema blata iz malih ČN (in ustreznega praznjenja greznic) ustrezno ravnanje na tem področju izrazito povečalo.

Vse, kar morate vedeti o sodobnih čistilnih napravah

Čistilna naprava Armex, ki ima vgrajeno napredno krmiljenje. (Foto: Armex)

Nasvet, ki je vreden vsaj toliko, kot stane poceni in nedelujoča čistilna naprava, ki je ne boste kupili.

Izbira čistilne naprave ni preprosta, še posebno če upoštevamo vrsto kriterijev, kot so zanesljivost delovanja brez neljubih presenečenj, dolga življenjska doba ter zaželeni nizki stroški obratovanja in vzdrževanja.

Pomembno pravilo, na katerega nikakor ne smete pozabiti, je, da se male čistilne naprave kupujejo pri specializiranih podjetjih, ki so že dlje časa na trgu in imajo temu ustrezne izkušnje. Poznavalec čistilnih naprav se bo pohvalil s preverljivimi priporočili, ponudil kakovostno svetovanje in imel vzdrževalno službo.

Eno takšnih podjetij je Armex Armature iz Ivančne Gorice z več kot 30 let izkušenj pri načrtovanju in postavljanju čistilnih naprav. Več uporabnih informacij o njihovi ponudbi lahko prebere na njihovi spletni strani cistilnenaprave-dezevnica.si.

Svetovanje in nakup pri takšnem specializiranem podjetju je zagotovilo, da boste dobili za svojo situacijo cenovno in tehnološko optimalno in učinkovito napravo, ki jo boste kupili le enkrat v življenju. Pri morebitnih težavah vam bodo na voljo za pomoč in servisiranje.

Poceni nakup se mogoče v prvem trenutku zdi dobra izbira, a se pogosto izkaže, da poceni nakup ni vedno dober nakup.

Zakaj imajo dobre čistilne naprave vgrajeno napredno krmiljenje?

Sodobne čistilne naprave so krmiljene z naprednim nadzornim sistemom (računalnikom), ki upravlja z različnimi režimi obratovanja za najboljše rezultate, javlja alarme ob morebitnih težavah in omogoča posebne nastavitve, kot je poseben program delovanja za obdobje, ko ste na dopustu. Vse faze delovanja so optimizirane za najboljše rezultate čiščenja, računalniki pa omogočajo tudi ročno nastavljive režime delovanja pri večjih ali manjših obremenitvah.

Računalniki nemškega podjetja Graf, ki jih vgrajuje tudi v svoje inovativne in zanesljive čistilne naprave one2clean, ki v rezervoarju nimajo nobenih gibljivih in električnih delov, so že danes pripravljeni na prihodnost.

Tako kot že nekje v naših bolj razvitih zahodnih in severnih deželah se tudi pri nas lahko v prihodnje uzakonijo obvezne dodatne faze čiščenja odpadne vode, kot je na primer denitrifikacija, defosfatizacija in higienizacija. Te zahteve bodo povzročile dodatne drage nadgradnje obstoječih čistilnih naprav in zamenjavo obstoječih čistilnih naprav starejšega datuma, ki jih ne bo mogoče nadgraditi. Graf je na morebitne novosti že pripravljen.

Razvajanje vrta in gospodinjstva z deževnico

Odločitev za zbiranje in rabo deževnice prispeva k prihrankom v denarnici zaradi nižjega računa za vodo na položnici. Strošek za pitno vodo lahko zmanjšamo tudi do 50 odstotkov, če z deževnico zalivamo zelenjavni in okrasni vrt, peremo svoje jeklene konjičke in jo uporabimo v WC-kotličkih. Z mehko deževnico lahko peremo tudi perilo in privarčujemo tako pri pralnih kot mehčalnih sredstvih.

Olje in voda se ne mešata

Svetujemo vam tudi, da pred zaključnimi gradbenimi deli na dvorišču preverite, ali je za vaše območje že predpisana obvezna vgradnja lovilnika olj in maščob. Podjetje Armex iz Ivančne Gorice vam lahko svetuje in dobavi tudi te.

ČISTILNE NAPRAVE SBR REG AMT PROJEKT d. o. o.

Podjetje AMT PROJEKT, d. o. o., proizvaja in prodaja proizvode za zgraditev komunalne infrastrukture (cisterne za vode, cisterne za kemikalije, lovilci olja in lovilci maščob, črpališča, greznice, jaški, vodohrani …)

V naš prodajni program spadajo tudi biološke čistilne naprave, ki so namenjene čiščenju odpadne vode iz stranišč, kopalnic, kuhinj in podobnih virov onesnaženja v gospodinjstvu, poslovnih zgradbah, gostinskih lokalih. Postopek čiščenja odpadne vode poteka s tehnologijo SBR (Sequencingbatchreactor). Izdelujemo male čistilne naprave za 5 do 200 oseb; izdelujemo in izvajamo pa tudi inženiring na večjih čistilnih napravah.

Čistilne naprave podjetja AMT PROJEKT je odobrila Gospodarska zbornica Slovenije.

Učinek čiščenja 95-odstoten.

PREDNOSTI

v slovenski proizvod

v 30 let garancije na posodo

v 1 leto garancije na elektroopremo

v hitra in preprosta montaža (majhna teža)

v preprosto vzdrževanje

v visoka učinkovitost čiščenja

v odlično razmerje med ceno in kakovostjo

v dokumentacija v skladu z zakonodajo

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine