23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Škandalozno! Prvi uradni jezik na OŠ Jakoba Aljaža v Kranju albanščina in ne slovenščina

Od ogorčenih staršev učencev, ki obiskujejo osnovno šolo Jakoba Aljaža v Kranju, smo te dni prejeli informacijo, da je šola poslala uradna obvestila prvo v albanskem in šele nato v slovenskem jeziku.

 

Ravnatelj OŠ Jakoba Aljaža Kranj, Jože Povšin je staršem svojih učencev preko eAsistenta sporočil, da je po prvem tednu od zaprtja šole pouk na daljavo le bil organiziran in bi moral steči v ponedeljek. “Nihče ni bil pripravljen na takšne razmere in se vsi sproti učimo in prilagajamo,” je sporočil Povšin.

“V trenutni situaciji tudi ne morem (in nimam časa) iskati vseh pripadnikov albanske narodnosti, zato dopis v albanščini pripenjam kar v tem sporočilu, ki ga boste prejeli vsi,” je sporočil ravnatelj OŠ Jakoba Aljaža Kranj.

Albanščina pred slovenščino
To je razburilo nekatere od staršev, saj so v isti priponki prejeli prvo sporočilo v albanščini, in šele nato v slovenščini. “Popolnoma nerazumljivo in nesprejemljivo je, da v Kranju prejemamo od vodstva šole obvestila v albanščini, ki ni uraden jezik v RS,” nam je sporočil eden od ogorčenih staršev.

“Zanimivo bi bilo videti, kako bi mene v Nemčiji ali kateri koli tretji državi obveščali v slovenskem jeziku,” je bil ob tem kritičen eden od očetov. Odgovor je seveda na dlani, v slovenščini obveščanja ne bi bilo, po drugi strani pa so morali že pred časom na govorilnih urah zagotoviti tudi tolmače, ki so turškim staršem prevajali, kar so razredničarke povedale.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine