Piše: C. R.
‘Slani, sladki, dobro zviti, štruklji teknejo, če smo lačni ali siti,’ pravi etnolog Janez Bogataj o eni najbolj značilnih slovenskih jedi, ki jo v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih pokrajinah. Kot meščanska praznična jed so se štruklji uveljavili v 17. stoletju, danes pa so v restavracijah in gostilnah na voljo kot priloga k mesu in omakam ali samostojno, kot sladica. Pripravljeni so iz različnih vrst testa, kot sladka ali slana jed, na različne načine in z različnimi nadevi.
V Poljanski dolini imajo zgodaj spomladi in poleti, ko je na vrtu polno drobnjaka, na mizi posebno mesto drobnjakovi štruklji na žup, domača jed na žlico, ki pri nekaterih obuja spomine na kuhinjo njihovih babic, ponekod pa jih kot glavno samostojno jed pripravljajo še danes.
‘Poljanska dolina je dolina ljubezni. Do življenja, narave, umetnosti, aktivnosti, kulture in kulinarike. Ravno na slednjem področju si želimo biti še boljši,’ smo že pred časom rekli na Zavodu Poljanska dolina in začeli z aktivnim delom na tem področju. Pred dvema letoma smo v okviru Zelenega dneva Poljanske doline, v sodelovanju z uglednimi strokovnjaki, na tem področju že zarisali smernice za nadgradnjo kulinarične ponudbe v Poljanski dolini in kot najbolj značilno jed izpostavili drobnjakove štruklje »na žup«. Ti, kot smo takrat zapisali, poosebljajo tisto, po čemer so znani Poljanci – toplino, domačnost in tradicijo. Jed, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, je zato, tako po mnenju takrat prisotnih strokovnjakov kakor tudi ostalih prisotnih, potrebno razviti v vodilni (turistični) produkt, po katerem bo v prihodnosti prepoznana Poljanska dolina.
Z namenom oživljanja in razvoja tradicionalne lokalne kulinarike smo na Zavodu Poljanska dolina, v sodelovanju z Občino Gorenja vas – Poljane, na Dvorcu Visoko pripravili mesec Drobnjakovih štrukljev na žup’. Z različnimi dogodki, ki bodo potekali med 11. januarjem in 11. februarjem, bomo skušali drobnjakove štruklje predstaviti širši javnosti ter jim tako nadeti še večjo prepoznavnost in veljavo, hkrati pa začeti tudi z aktivnostmi za njihov vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom.
Mesec drobnjakovih štrukljev na žup smo včeraj, 11. januarja 2024, začeli z novinarsko konferenco in okroglo mizo: ‘Drobnjakovi štruklji, pristen okus Poljanske doline,‘ na kateri so o drobnjakovih štrukljih spregovorili priznani strokovnjaki s področja etnologije, kulinarike, gostinstva in turizma:
- Milan Čadež, župan občine Gorenja vas – Poljane
- Janez Bogataj, slovenski etnolog, univerzitetni profesor in publicist
- Franc Jezeršek, Hiša kulinarike Jezeršek
- Petra Potočnik, Kmetija Pr’ Šupc
- Janez Filipič, Gostilna Lipan
- Martina Ambrožič Tušar, Zavod Poljanska dolina
O kulinaričnih posebnostih Poljanske doline so, kot je povedal župan Milan Čadež, razmišljali že nekaj časa: ‘Že pred desetletjem smo razmišljali katera je tista zgodba, ki ima temelje v Poljanski dolini in ugotovili, da je drobnjak tista surovina na kateri bi lahko naredili prepoznavno kulinarično zgodbo za našo občino, za našo dolino. Tradicija je osnova, so korenine, današnji čas pa je tisti, da na primeren način to spet pride v domove – v naši dolini in državi. Moja velika želja pa je, da začnemo tudi s promocijo na šolah, kajti otroci so tisti, ki lahko zgodbo o drobnjakovih štrukljih prenesejo iz šole na domove in tudi v prihodnost.’
Poljanski drobnjakovi štruklji na žup, kot bi jih poimenoval sam, navdušujejo tudi etnologa dr. Janeza Bogataja: ‘Zelo me veseli, da so se v Poljanski dolini odločili, da na vrh svoje kulinarične piramide postavijo drobnjakove štruklje, ki imajo dejansko tukaj največjo koncentracijo. Drobnjakovi štruklji, v Sloveniji poznamo preko 100 različnih vrst štrukljev, so resnično nekaj posebnega. Vse akterje na tem področju čaka težko delo, da se vse te stvari izpeljejo in, da ta jed postane ena od osrednjih zanimivosti in ponudbe v tem delu Slovenije.’
Lepe spomine na drobnjakove štruklje v Poljanski dolini ima tudi Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, ki pravi, da drobnjakovi štruklji na žup niso samo odlična domača jed ampak tudi del vrhunske kulinarike: ‘Mislim da so drobnjakovi štruklji že sami po sebi vrhunski. Jih je pa treba smiselno vključiti v posamezne hode pri svečanih menijih, da se bodo prijeli in ljudje jih bodo z veseljem naročali.’
Z njim se je strinjal tudi Janez Filipič iz Gostilne Lipan, kjer imajo drobnjakove štruklje tudi sicer na meniju: ‘Mislim, da je to dobra priložnost tudi za promocijo kraja v kulinariki. Je pa tu predvsem pomembno strežno osebje, ki štruklje gostu predstavi na način, da jih bo ta z veseljem poskusil. Pri nas morda večkrat drobnjakove štruklje poskusijo tuji gostje, ki jih zanima lokalna kulinarika.’
Poseben izziv pa so drobnjakovi štruklji na žup tudi za Petro Potočnik s kmetije Pr’ Šupc, ki pri njihovi pripravi prisega na lokalne sestavine, veseli pa jo tudi zanimanje za delavnice na katerih udeležence z veseljem nauči umetnosti izdelave drobnjakovih štrukljev: ‘Zanimanje je, je pa tudi res, da so drobnjakovi štruklji na žup v Poljanski dolini zelo živa stvar in jih gospodinje znajo pripraviti. Želim pa si, da bi se delavnic udeleževali mlajši, da bi jim lahko drobnjakove štruklje na žup še bolj približali.’
Seveda pa je bila današnja okrogla miza le uvod v ostale dogodke, ki jih v tem mesecu še čakajo pravi Martina Ambrožič Tušar iz Zavoda Poljanska dolina: Veseli smo, da bomo v tem mesecu, med 11. januarjem in 11. februarjem, lahko gostom predstavili, pripravili in ponudili drobnjakove štruklje na žup. Za tiste, ki bi jih zanimala njihova izdelava, pa 31. januarja ob 17. uri pripravljamo tudi delavnico izdelave drobnjakovih štrukljev s Petro Potočnik. Zaželene so predhodne prijave na Dvorcu Visoko, udeleženci pa potrebujejo le dobro voljo.’
Za vse, ki bi se radi sami preizkusili v pripravi, pa še recept za pripravo drobnjakovih štrukljev na žup po receptu Petre Potočnik s Kmetije pr’ Šupc, ki bo zadostoval za štiri osebe.
Za vlečeno testo potrebujete 300 g moke, 1 jajce, 150 ml vode, žlico olja in žličko soli, za nadev pa raztopljeno maslo, jajce in narezan drobnjak. Iz sestavin zamesimo vlečeno testo, ga položimo v posodo, pokrijemo in pustimo počivati na hladnem vsaj dve uri, še bolje pa kar čez noč. Testo razvaljamo, namažemo z maslom in jajcem, posujemo z narezanim drobnjakom ter zvijemo v željen štrukelj. V loncu zavremo vodo, solimo, dodamo žlico masla, malo drobnjaka in štruklje, ki naj vrejo toliko časa, da priplavajo na vrh, potem pa jih le še postrežemo in si jih privoščimo.
Prijazno povabljeni na Dvorec Visoko, na mesec drobnjakovih štrukljev na žup in ostale dogodke, ki jih pripravljamo in jih lahko spremljate na naši spletni strani in Facebook profilu.
Okrogla miza: Drobnjakovi štruklji na žup, pristen okus Poljanske doline
Z leve proti desni: Jana Jenko; Radio Sora, Martina Ambrožič Tušar; Zavod Poljanska dolina, Petra Potočnik; Kmetija Pr’ Šupc, Janez Filipič; Gostilna Lipan, Franc Jezeršek; Hiša kulinarike Jezeršek, dr. Janez Bogataj; slovenski etnolog, univerzitetni profesor in publicist, Milan Čadež; župan občine Gorenja vas – Poljane
Petra Potočnik s kmetije Pr’ Šupc prikaže pripravo drobnjakovih štrukljev – valjanje testa. Pomaga ji Janez Filipič iz Gostilne Lipan.
Zavijanje drobnjakovega štruklja.
Pripravljeni za kuhanje …
Z leve proti desni: Martina Ambrožič Tušar; Zavod Poljanska dolina, Petra Potočnik; Kmetija Pr’ Šupc, Janez Filipič; Gostilna Lipan.
Petra Potočnik kuha drobnjakove štruklje v črni kuhinji na Dvorcu Visoko.
Drobnjakovi štruklji so pripravljeni.
Drobnjakovi štruklji na žup, pristen okus Poljanske doline. Pa dober tek!
Foto: Lucija Potočnik