16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Razstava »Ilustracije« Anje Jerčič Jakob v Mariboru

Piše: Jože Jan

Danes ob 18.00 je bila v Umetnostni galeriji Maribor otvoritev razstave »Ilustracije« slikarke in pedagoginje Anje Jerčič Jakob. Razstava bo odprta na ogled do  8. maja 2022.

Razstava vsebuje predvsem knjižne ilustracije za otroke, ki jih je Anja Jerčič Jakob objavljala v otroški reviji Galeb. Od leta 2016 pa so nastale tudi štiri slikanice, v katerih likovno dopolnjuje pesmi Jureta Jakoba. V vsaki slikanici je nastal svojstven likovni jezik.

Zadnja slikanica z naslovom Vranja potovanja je izšla leta 2021. Vrane, ki potujejo s kolesi, čolni in baloni in si od daleč ogledujejo hrupne avtomobile ali pošastnega črva – avtobus, so priklicale idejo črno-bele tehnike.

Anja Jerčič Jakob je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2000 zaključila študij slikarstva. Na isti akademiji je leta 2004 končala magistrski študij grafike, leta 2007 pa še slikarstva.

Od leta 2000 neprekinjeno razstavlja na skupinskih in samostojnih razstavah. Občasno se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo, predvsem za otroke.

Od leta 2016 je zaposlena kot docentka za področje slikarstva na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. V pedagoškem, mentorskem in projektnem delu razširja aplikativni vidik umetnosti in raziskuje možnosti povezovanja umetnosti z drugimi področji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine