9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Estonija: Bankirja, ki je bil povezan z ruskim primerom pranja denarja, našli mrtvega

Pogrešanega nekdanjega šefa banke Danske Bank v Estoniji, ki je bil v središču škandala zaradi pranja denarja v višini 200 milijard evrov (ruskega denarja), so našli mrtvega.

 

Estonska policija je sporočila, da so 56-letnega Aivarja Reheja našli mrtvega 25. septembra, dva dni po izginotju v gozdu blizu njegovega doma v Talinu.

Rehe je v obdobju 2006–2015 opravljal funkcijo izvršnega direktorja estonske operacije Danske banke, vključno z obdobjem, ko se je v poslovalnici dogajalo obsežno pranje denarja. Bil je priča v odmevni zadevi o nezakonitem polnjenju milijard dolarjev, od tega veliko iz Rusije, vključno z gotovino, povezano s primerom pokojnega ruskega odvetnika za žvižgače Sergeja Magnitskega. Bill Browder, vodja podjetja Hermitage Capital, v katerem je bil zaposlen Magnitsky, je leta 2018 vložil tožbo proti Danske in obtožil njeno estonsko podružnico, da je glavni vodnik v ruski shemi pranja denarja, ki jo je izpostavil Magnitsky. Magnitsky je umrl v ruskem pripornem zaporu leta 2009, potem ko je brez sojenja preživel 11 mesecev v priporu.

Deset nekdanjih zaposlenih v estonski podružnici Danske banke preiskujejo glede povezanosti s primerom, v katerega sta bili vpleteni tudi dve drugi nekdanji republiki Sovjetske republike, Azerbajdžan in Gruzija. Septembra 2018 je izvršni direktor Danske banke Thomas Borgen odstopil zaradi škandala. Obtožen je bil maja zaradi svoje vpletenosti v nezakonite operacije. V začetku tega meseca je danski državni tožilec Morten Niels Jakobsen, ki je nadziral preiskavo, zaradi hudega gospodarskega in mednarodnega kazniva dejanja, do nadaljnjega suspendiran.

Škandal je privedel tudi do večjih kazenskih preiskav v Franciji in ZDA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine