11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 16 septembra, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Prof. dr. Janez Juhant o preroku slovenskega naroda

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo s teologom in filozofom dr. Janez Juhant govoril o njegovi novi knjigi, ki nosi naslov “Lambert Ehrlich – prerok slovenskega naroda”. Dr. Juhant bo poudaril pomen dr. Ehrlicaha tudi za današnji turbulentni čas.

Knjiga je celovit prikaz osebnosti Lamberta Ehrlicha (1878–1942) ter njegovega vsestransko bogatega delovanja v Cerkvi in družbi na Koroškem in v Sloveniji. Deloval je kot duhovnik, profesor, veroslovec, misijonar, socialni in narodno- politični delavec.

Odlikujejo ga izjemna sposobnost, treznost, preudarnost in človeška bližina pri presoji problemov ter zmožnost vključevanja različnih ljudi pri iskanju najprimernejših rešitev za narod in Cerkev. Dr. Lambert Ehrich je bil ena najbolj prepričljivih strateških državniških osebnosti med Slovenci.

Janez Juhant se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Leta 1974 je prejel duhovniško posvečenje. Magisterij iz teologije in doktorat iz filozofije je opravil na Univerzi v Innsbrucku.

Predaval je oziroma predava na Teološki fakulteti v Ljubljani (med letoma 1994 in 1999 je bil tudi dekan te fakultete), na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici in na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju. Občasno je predaval tudi v tujini.

Njegovo področje delovanja tako zajema: zgodovino filozofije, filozofsko antropologijo, etiko, socialno filozofijo in filozofijo religije.

Veliko pozornost namenja etičnim, antropološkim in religijskim vprašanjem predvsem z vidika človeka današnjega časa ob upoštevanju izročil in idejnih tokov posebno v zadnjih stoletjih.

Drugo pomembno težišče znanstveno raziskovalnega dela je preučevanje idejnih tokov v slovenski zgodovini. (So)organiziral je več znanstvenih posvetov na temo vplivnih kulturnih, duhovnih in družbenih delavcev v Sloveniji.

Njegovo delo pa posega tudi na družbeno, posebno kulturno področje, svoja teoretična spoznanja pa nenehno prenaša v družbeno in kulturno prakso. Je avtor številnih strokovnih člankov in knjig.

Leta 2012 je postal redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Civilno družbeno je zelo dejaven; je član programskega sveta RTV Slovenija in predsednik Društva Združeni ob lipi sprave.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine