16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Sonja Hrastnik Jančič: Pravljični arhetipi osebne rasti

Piše: Lan Seušek (Galerija Fortunata Berganta)

Tokratna razstavljavka, Sonja Hrastnik Jančič, rojena leta 1987 v Celju, se je po končani Srednji poklicni vrtnarski šoli v Celju, smer aranžerski tehnik, vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Slikarstvo je študirala pri prof. Hermanu Gvardjančiču, pri katerem je leta 2015 tudi diplomirala na temo slike v povezavi s pravljicami. Pred otvoritvijo razstave sva se pogovarjala o njenih slikah, ki jih je ustvarila v obdobju, ko je zaključevala akademijo pa tudi o tem kaj počne trenutno.

Ko sva postavljala razstavo ste me opozorili, da gre pri slikah Odhod, Potovanja, Srečni konec (Nov začetek) za triptih. Ali nam lahko poveste kaj več o povezavi teh treh slik? Kdo sta moška lika poleg junaka in koga predstavlja je ženska figura?  

Podlaga oz. koncept triptiha je klasična ljudska pravljica. Govorimo o arhaični pravljici. Pravljice so me zanimale tako oblikovno kot vsebinsko. Kako so sestavljene in kaj pomenijo. Prepletajo se sanjami, verovanji prastarih ljudstev, strahovi, v njih najdemo ostanke mitov, prepletajo se s stanji človeka v različnih fazah življenja. (EGO-stanja) Vsa ta dognanja sem pretvorila v likovni jezik in jih poskušala kar se da pristno vizualizirati. Tako imamo tri slike, ki predstavljajo dramski trikotnik. Tri brate in kraljično oziroma princeso sem upodobila zato, ker je to ena izmed najpogostejših skupin likov, ki se pojavljajo v pravljicah. Gre za arhetipske like.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine