11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 16 septembra, 2024

Premiera lutkovne uprizoritve »Timbuktu, timbuktu« v Lutkovnem gledališču Ljubljana

Piše: Jože Jan

Premiera lutkovne uprizoritve »Timbuktu, timbuktu«  bo v petek, 29. aprila ob 18. uri na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana.

»Timbuktu, Timbuktu« je slikanica Petra Svetine, ki je leta 2020 prejela nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Timbuktu je mesto na severu Malija, ki je svoj čas veljalo za središče učenosti, strpnega pogovora in velikih skrivnosti. Izhodišče tega mesta je Svetina vzel kot premiso za slikanico, v kateri je več kot 40 zelo kratkih pripovednih besedil. Čeprav zgodbe niso vsebinsko povezane, slikanica deluje kot zaokrožena celota, ki omogoča neskončna domišljijska popotovanja.

Istoimenska lutkovna uprizoritev sledi tej odprti formi ter gledalca popelje skozi preobračanje vsakdanjosti v igrivost. Osrednji protagonisti so otroci, ki se iz šole odpravijo na pot do skrivnostnega Timbuktija. Na poti srečajo teto Frančiško, ki se guga z zvezdami, dedka, ki nabira oblake in druge like, ki otroke vodijo skozi norčave in domiselne zgodbe. Kot je zapisal avtor sam: »Timbuktu je tam, kjer je nekdo, ki te ima rad.«

Peter Svetina je pisatelj, pesnik, prevajalec in literarni zgodovinar. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz slovenistike, doktoriral pa iz starejše slovenske poezije. Piše strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski književnosti, slovenski liriki in mladinski književnosti. Sodeluje tudi pri ustvarjanju učbenikov in prevaja iz drugih jezikov, predvsem pa piše za otroke in mladino. Nekaj njegovih pesmi in zgodb je prevedenih v angleščino, nemščino in druge tuje jezike. Poleg že omenjene nagrade je prejel med drugimi tudi Levstikovo nagrado leta 2017 za Molitvice s stopnic ter trikrat nagrado Večernice (za RopotarnoKako zorijo ježevci in Molitvice s stopnic).

Predstave se bodo ponovile še 30. aprila ter 3., 4. in 5. maja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine