11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Pianistka Maria Joao Pires na 5. Zimskem festivalu Ljubljana

Piše: Jože Jan 

V okvirju 5. Zimskega festivala Ljubljana se bo 1. februarja 2022 v Cankarjevem domu predstavila portugalska pianistka Maria Joao Pires s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Ricarda Castra. 

Maria Joao Pires se je glasbenem svetu vtisnila v spomin po enem najzanimivejših trenutkov iz sveta klasične glasbe: Na koncertu leta 1994 je orkester zaigral prve takte Mozartovega Koncerta v d-molu, na obrazu Marie Joao Pires pa so se nenadoma pojavila znamenja šoka, obupa in panike. Maria je zašepetala dirigentu Chaillyju, da je pripravila drug Mozartov koncert. Dirigent ni ustavil orkestra: »Tega si igrala v prejšnji sezoni, prepričan sem, da boš dobro zaigrala,« ji je odgovoril. In res, zaigrala je 25-minutni Mozartov koncert noto za noto, brez ene same napake. 

Maria Joao Pires, rojena v Lizboni leta 1944 velja za eno najboljših sodobnih pianistk. Med klasicizmom in romantičnim repertoarjem je razvila bleščečo kariero, v kateri ni nikoli opustila svoje pedagoške zavzetosti in sodelovanja z mladimi pianisti. Danes velja za eno najboljših interpretk Beethovnovih in Mozartovih koncertov. 

Prvi javni nastop je imela pri sedmih letih z Mozartovimi klavirskimi koncerti v Portu na Portugalskem. Leto kasneje je dobila najvišjo portugalsko nagrado za mlade glasbenike. Od leta 1953 do 1960 je študirala na lizbonskem konservatoriju. Študij je nadaljevala v Nemčiji, najprej na Münchenski glasbeni akademiji, nato v Hannovru.  

V svoji dolgoletni karieri je prejela nagrade Mednarodnega glasbenega sveta, Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo in druge pomembne nagrade. Leta 2019 je prejela medaljo za kulturne zasluge Ministrstva za kulturo portugalske vlade. 

Na 5. Zimskem festivalu Ljubljana bo nastopila s Chopinovim Koncertom za klavir in orkester št. 2 v f-molu. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine