16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Pianistka Maria João Pires je zbolela, namesto nje bo nastopil pianist Aleksander Gadžijev

Piše: J. S.

Zaradi bolezni pianistke Marie João Pires bo za koncert v okviru 5. Zimskega festivala vskočil vrhunski domači pianist Aleksander Gadžijev. V torek, 1. februarja, bo ob 19.30 v Cankarjevem domu nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Ricarda Castra, prvega brazilskega dirigenta, ki je prejel častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi. Izvedel bo Chopinov Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, s katerim je nastopil tudi v finalu Chopinovega tekmovanja.

Aleksander Gadžijev, rojen leta 1994, velja za enega najboljših slovenskih pianistov mlajše generacije. Leta 2012 je z najvišjo oceno in posebno pohvalo diplomiral na državnem konservatoriju v Ceseni v Italiji in se vpisal na Mozarteum v Salzburgu. Trenutno obiskuje Visoko šolo Hanns Eisler v Berlinu. Od rane mladosti se je udeleževal lokalnih, nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemal najvišje nagrade in priznanja. Pri enajstih letih je začel samostojno koncertirati in pri petnajstih izvedel že Griegov klavirski koncert z orkestrom Arsatelier iz Gorice in orkestrom ljubljanske Opere v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. 

Če izpostavimo zgolj Gadžijeve dosežke iz minulih let, so to solistični finale na znamenitem mednarodnem klavirskem tekmovanju F. Busoni v Bolzanu leta 2015, zmaga na slovitem mednarodnem tekmovanju Hamamacu na Japonskem decembra istega leta, na katerem je žiriji predsedovala legendarna Marta Argerich, oktobra 2018 je potrdil svojo kakovost z zmago in nagrado princa Rainierja III. na svetovnem tekmovanju klavirskih mojstrov, ki je namenjeno izključno lavreatom mednarodnih tekmovanj in poteka trienalno v dvorani Salle Garnier v Monte Carlu. Julija 2021 je postal absolutni zmagovalec Mednarodnega klavirskega tekmovanja v Sydneyju in prejel še številne posebne nagrade.

Decembra lani je na prestižnem Chopinovem tekmovanju v Varšavi kot prvi Slovenec osvojil zavidljivo drugo mesto in prejel nagrado Krystiana Zimermana za najboljšo izvedbo sonate. 

Gadžijev, ki ga je BBC razglasil za umetnika mlade generacije 2019, je kljub mladosti redni gostujoči koncertant na Japonskem in na drugih pomembnih svetovnih koncertnih odrih. V zadnjih letih se mu je uspelo prebiti na svetovno pianistično sceno, česar ne dokazujejo samo nagrade, temveč njegova glasbena prezenca, pristne in svobodne izvedbe, zazrte v tradicijo, in številne pohvalne kritike. 

Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine