11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Peti Zimski festival Ljubljana: Koncert opernih arij

Piše: Jože Jan

Na 5. Zimskem festivalu Ljubljana bo z  venčkom najlepših opernih arij nastopil tenor Joseph Calleja, z Orkestrom Slovenske filharmonije  in pod taktirko italijanskega dirigenta Gianluce Marcianoja. Koncert bo v četrtek, 3. februarja ob 19.30 v Cankarjevem domu. Na razpolago je še nekaj vstopnic.

Na koncertu opernih arij bo malteški tenor Joseph Calleja predstavil nepozabne arije največjih opernih skladateljev, kot so Verdi, Puccini, Bizet, Ponchielli, Massenet, Saint-Saëns in drugi.

»Edini tenor, ki ima danes medeni ton in privlačen slog, ki bi se lahko primerjal s Pavarottijem, je Calleja, tenor iz Malte, ki dozoreva v vrhunskega umetnika.« – New Yorker

Na Malti rojeni tenor Joseph Calleja sodi med najuspešnejše koncertne umetnike 21. stoletja. Leta 1997 je debitiral z vlogo Macduffa v Macbethu, nekaj let kasneje pa je zmagal na Carusovem tekmovanju v Milanu in Domingovi Operalii. Kot solist se je predstavil v najbolj slavnih opernih odrih, med njimi v Kraljevni operni hiši Covent Garden v Londonu, Dunajski državni operi, Nemški operi v Berlinu, Metropolitanski operi v New Yorku, Operi v Strasbourgu in Washingtonu. Njegov operni repertoar se razteza od del francoskih skladateljev pa do velikih liričnih in verističnih tenorskih vlog.

Callejova obsežna diskografija in pogosti nastopi na vodilnih svetovnih opernih in koncertnih odrih so spodbudili kritiko, da ga je označila za »verjetno najboljšega današnjega liričnega tenorista«. Revija Gramophone ga je izbrala za umetnika leta 2012. Bil je nominiran za Grammyja in je izdal pet samostojnih albumov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine