16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Novo arheološko najdišče v Murski Soboti

Piše: Jože Jan

Ob obnovi ulice Staneta Rozmana v Murski Soboti so arheologi naleteli na arheološke ostanke iz srednjega veka. Po besedah arheologa Branka Kermana so že ob začetku del naleteli na ostanke iz srednjega veka. Odkrili so ostanke srednjeveške naselbinske hiše, peč in nekaj odpadnih jam, kjer je bila najdena srednjeveška lončevina. Po Kermanovih besedah vse najdbe datirajo v čas med 11. in 13. stoletjem.

Lansko leto so v Murski soboti odkrili arheološka najdišča tudi ob obnovi ploščadi pred stolno cerkvijo in ob obnovi Slovenske ulice.

Na ploščadi pred stolnico so takrat odkrili po besedah arheologa Kermana »izredno pomemben prostor, kjer naj bi bili začetki Murske Sobote, prva naselbina«. Po besedah arheologa je na tistem mestu v preteklosti stalo več srednjeveških cerkva. Z odstranitvijo nasutja so odkrili ostanek zidu, ki bi lahko bil del cerkve ali obzidja okoli nje. Odkrili so tudi ostanke srednjeveške naselbine, ki sodijo v čas 11. do 13. stoletja. Odkrita je bila peč za žganje keramike in ogromno lončenine. Našli so tudi cel lonec in bronasti uhan, značilen nakit za belobrdsko kulturo med 10. in 12. stoletjem. Poleg vsega naštetega so na platoju pred cerkvijo odkrili tudi okostja. Po besedah Kermana je okrog cerkve bilo pokopališče.

Obnova ulice Staneta Rozmana je v polnem teku, zaključek del (ocenjenih na okrog 1,2 milijona evrov) je predviden maja 2022. Soboške prebivalce zanima, ali bodo arheološke najdbe povzročile zamudo pri obnovi ulice. Kerman je dejal, da upa, da bodo tako gradbeniki kakor arheologi imeli dovolj časa, da bodo uspešno opravili vsak svoje delo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine