25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Uslužbenec banke predrzno goljufal lastnega delodajalca in v žep pospravil kar petdeset tisočakov

Kriminalisti  Sektorja  kriminalistične policije Policijske uprave Koper so konec  julija  2020  zaključili  kriminalistično  preiskavo  zoper  bivšega bančnega  uslužbenca,  ki je opravljal delo v poslovalnici banke na območju Obale. Preiskavo  so  pričeli  na  podlagi kazenske ovadbe oškodovane banke, ki je ugotovila  nezakonita ravnanja v poslovalnici na Obali, na podlagi pritožbe komitenta te banke.

Pri  preiskovanju naznanjenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da si  je  osumljeni  bančnik  iz  poslovalnice  na  Obali  od avgusta 2019 do decembra  2019  iz  blagajne,  za  katero  je  bil  zadolžen,  neupravičeno prilastil  skoraj  50.000  evrov  tako,  da je večkrat neopazno vzel manjše zneske  gotovine  iz blagajne. Odtujitev gotovine je banki prikril tako, da je  izdelal štiri  lažna  potrdila  o  dvigu  denarja  v imenu dveh »izbranih« komitentov poslovalnice banke, ki jih je podpisal sam oz. je ponaredil njun podpis,  v  enem primeru pa je na potrdilo prilepil pravi podpis komitenta, ki  ga  je fizično izrezal iz drugega potrdila o dvigu gotovine. Ponarejena potrdila  o dvigu  oz. štiri lažne dvige gotovine »zlorabljenih« komitentov je izvedel v času, ko teh ni bilo v poslovalnici.

Kriminalisti  so  tudi  ugotovili,  da  je  nekdanji  bančnik dobro proučil varnostni  sistem poslovalnice banke. Skrbno in premišljeno je proučil tudi navade  komitentov  banke  in  si  zato izbral dva komitenta, ki sta redko dvigovala denar. Tema je denar, v skupnem znesku skoraj 50.000 evrov, ki si ga  je  neupravičeno  prilastil, knjižil v breme njunih bančnih računov, na podlagi štirih ponarejenih potrdil o dvigu denarja.

Banka  je komitentoma vrnila denar, skupaj z obrestmi, zato je oškodovana v znesku, ki si ga je neupravičeno prilastil osumljeni.

Koprski  kriminalisti  so  zoper  goljufivega  28-letnega  bančnika, doma z Obale,  podali  kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru zaradi utemeljenega  suma  storitve  kaznivega  dejanja  poneverbe in neupravičene uporabe  tujega  premoženja  (po  1.  odstavku  209. člena KZ-1), za kar je zagrožena  kazen  zapora  do  treh  let,  kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja  poslovnih  listin  (po  1.  odstavku  251. člena KZ-1), za kar je zagrožena  kazen  do  dveh  let zapora in kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov  (po  4.  odstavku  143.  člena KZ-1), za kar je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do treh let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine