12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Pranje denarja – zaključena kriminalistična preiskava osumljene državljanke Italije

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v decembru  2020  zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo in na  pristojno  državno  tožilstvo  podali  kazensko  ovadbo zoper  68-letno italijansko državljanko zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pranja  denarja  (po  245.  členu  KZ-1).  Osumljena je s kaznivim dejanjem skušala  zakriti nelegalen izvor denarja, v skupni vrednosti 126.810 evrov, za kar je zagrožena kazen zapora do osmih let.

V   kriminalistični   preiskavi   je  bilo  ugotovljeno,  da  je  osumljena italijanska  državljanka  od  avgusta  2014  do  decembra  2016, na območju slovenske  Obale,  ustanovila  enajst  gospodarskih  družb,  s  katerimi je fiktivno  poslovala,  ter za vsako družbo odprla najmanj dva bančna računa. Ena izmed teh družb je imela odprt bančni račun tudi v Italiji, na katerega so  bila  izvršena nakazila denarja, ki je bil v nadaljevanju  porabljen za »plače« navidezno zaposlenih delavcev, ki pa v družbi dejansko niso delali, in  za  nakazila  na  bančne  račune drugih družb. Tudi te družbe so večino prejetega  denarja porabile za »plače« navidezno zaposlenih delavcev, ki so bili  ravno tako italijanski državljani, ter za dvige denarja na bankomatih in osebno porabo.

Na podlagi podatkov italijanskih varnostnih organov so koprski kriminalisti ugotovili, da je bil večji del denarja, ki ga je osumljenka prejemala iz Italije na bančne račune njenih družb na Obali, pridobljen s storitvijo kaznivih dejanj. V Italiji je namreč obtožena kaznivih dejanj davčne zatajitve, goljufije, izsiljevanja, oderuštva ter povezovanja v kriminalno združbo in zoper njo teče kazenski postopek, v katerem so udeleženi kot sostorilci tudi »navidezno zaposleni Italijani«, ki so prejemali »plače« v eni od njenih slovenskih družb. Združba je delovala na območju Italije, Senegala, Hrvaške in Slovenije.

Po podatkih italijanskih varnostnih organov si je osumljenka s sostorilci, z izvrševanjem kaznivih dejanj v Italiji, pridobila 3,4 milijone evrov protipravne premoženjske koristi. Del tega denarja, ki izvira iz kaznivih dejanj v Italiji, in sicer v višini 126.810 evrov, je bil z namenom zakritja njegovega izvora najprej nakazan na bančni račun osumljenkine slovenske družbe, odprt v Italiji, od tam pa na druge bančne račune njenih slovenskih družb, v Slovenijo in nato kot izplačila plač nakazan različnim osebam, ki v družbi v Sloveniji niso opravljale nobenih del.

Vir: Policijska uprava Koper

Zadnje novice

Sorodne vsebine