17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Policijska uprava Koper: Zaradi pranje denarja je kazensko ovaden državljan Srbije

Kriminalisti  PU  Koper  so  zoper  32-letnega državljana Srbije, ki živi v Italiji, podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja  pranja  denarja  (po  I.  in  III. odstavku 245. člena  Kazenskega zakonika (KZ-1)), za kar je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Osumljeni  je  v  letih  2013  in  2014 prejemal denar iz Italije na osebni bančni  račun, ki ga je odprl v Sloveniji, v poslovalnici banke v Kopru. Na slovenski bančni račun je v letih 2013 in 2014 prejel skupno skoraj 250.000 evrov  in  ta  denar  takoj po prejemu dvigoval v gotovini ter s tem skušal zakriti  njegov nezakonit izvor. S kriminalistično preiskavo je bilo namreč ugotovljeno,  da  je  ta denar, ki je ga osumljeni prejel na bančni račun v Sloveniji, izviral iz kaznivih dejanj davčnih utaj, storjenih v Italiji.

Na  PU Koper vsako leto obravnavajo primere sumljivih bančnih transakcij in kaznivih  dejanj  pranja denarja, katerih storilci so največkrat državljani Italije  in  drugi  tuji  državljani, ki v Sloveniji odprejo bančne račune, preko  katerih »perejo« denar iz t.i. predhodnih kaznivih dejanj, storjenih v  tujini.  Prav  zato  je  preiskovanje teh kaznivih dejanj dolgotrajno in zapleteno,  saj  so  slovenski kriminalisti pri zbiranju dokazov odvisni od sodelovanja in pomoči tujih policij, kar oteži in podaljša preiskave.

Kriminalisti  PU  Koper  so  v  letu 2020 na pristojna državna tožilstva za kazniva  dejanja  pranja  denarja  (po  245.  členu KZ-1) podali 4 kazenske ovadbe  in  5  poročil  (v  primerih,  ko niso uspeli zbrati dokazov o t.i. predhodnem kaznivem dejanju, iz katerega naj bi izhajal oprani denar).

Vir: Policijska uprava Koper

Zadnje novice

Sorodne vsebine