6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Italijani na Krasu prali denar; zdaj so jim stopili na prste

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v letu 2018 obravnavali več italijanskih državljanov, ki so na območju Obale in Krasa izvrševali kazniva dejanja pranja denarja. V teh kriminalističnih preiskavah je bilo ugotavljano, da italijanski državljani v Sloveniji ustanavljajo družbe in v imenu teh ter kot fizične osebe v Sloveniji odpirajo bančne račune, preko katerih perejo denar, ki izvira iz kaznivih dejanj, storjenih pretežno v Italiji, pa tudi v Sloveniji.

 

Tako so koprski kriminalisti v začetku januarja 2019 zaključili eno od dalj časa trajajočih tovrstnih preiskav s podajo kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo v Kopru zoper 2 osumljenca – italijanska državljana, zaradi utemeljenega suma, da sta na območju Slovenije izvršila kaznivi dejanji:

· Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 240. členu
KZ-1),
· Pranje denarja (po 245. členu KZ-1).

Prvo-osumljeni, 71-letni državljan Italije, ki stanuje na Krasu, je kot direktor družbe z Divače zlorabil svoj položaj tako, da je v letih 2016 in 2017 v poslovne knjige te družbe odredil vknjižbe večjega števila fiktivnih računov, ki so jih izdale tri družbe, od katerih sta bili dve v lasti prvo-osumljenega. Nato je odobril tudi plačila teh računov, pri čemer so bila ta plačila izvedena na bančne račune omenjenih družb v lasti prvo-osumljenega in bančni račun drugo-osumljenega, 56-letnega italijanskega državljana iz Monfalcona.

S temi dejanji je osumljeni direktor divaški družbi in njenemu lastniku povzročil veliko premoženjsko škodo, približno 230.000 evrov, in s tem storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar mu grozi zaporna kazen od enega do osem let.

Prvo in drugo-osumljeni sta nato več kot polovico od 230.000 evrov, ki so bili pridobljeni z izvršitvijo kaznivega dejanja, dvignila iz bančnih računov v gotovini in na tak način denarju zakrila izvor oziroma ga oprala. S tem sta oba izvršila tudi kaznivo dejanje pranja denarja, za kar je predpisana zaporna kazen do 10 let in denarna kazen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine