16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik in sodstvo kot celota padli na izpitu v primeru sodnika Zvjezdana Radonjića, ki je upal spregovoriti glede pritiskov na njegovo sojenje!

Po Ustavi Republike Slovenije je Slovenija demokratična, pravna in socialna država. Če bi to veljalo tudi v praksi, potem bi neodvisno sodstvo moralo predstavljati nesporni temelj vladavine prava. V Sloveniji temu ni tako saj se je sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je izrekel oprostilno sodbo dr. Milku Noviču v primeru umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, znašel na tnalu, ker si je ta drznil spregovoriti o nedopustnih pritiskih, da mora Noviča obsoditi. Namesto, da bi se pri predsedniku okrožnega sodišča Marjanu Pogačniku in sodstvu kot celoti prižgali vsi alarmi, je sedaj sodnik Radonjić tisti, ki naj bi predstavljal težavo. Pogačnik je zoper sodnika Radonjića 5. septembra letos, zaradi suma storitve več disciplinskih kršitev, podal pobudo disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu za sprožitev disciplinskega postopka, zaradi več domnevnih kršitev Zakona o sodniški službi.

Potem, ko je Komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta RS obsodila sodnika okrožnega sodišča Zvjezdana Radonjića, ker je ob izreku sodbe izpostavil nedovoljene pritiske nanj, je disciplinske ukrepe napovedal tudi predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik.

Radonjić je za razliko od sodnikov, ki so podlegli pritiskom globoke države, upal javno pojasniti, da je bil deležen pritiskov tožilstva, ki se je soočalo s pomanjkanjem dokazov, kot tudi nekaterih sodnikov. Ob tem je izpostavil, da se je ob tem zavedal, da zaradi primera Novič ne bo napredoval, si bo morda uničil kariero sodnika ali pa se bo zaradi poštenega sojenja znašel v suspenzu.

Pogačnik z vsemi topovi nad neposlušnega sodnika
Po tem, ko je Radonjić v sodbi prišel do zaključka, da ni mogoče, da primera Novič in Michel Stephan ne bi bila povezana in da je Stephan prva tako lahko imel motiv za umor Jamnika, se je nad njim zgrmel pravi pogrom tako s strani levice, kot tudi s strani mainstream medijev, ki so se povsem požvižgali na problematiko hudih zlorab v pravosodju. Predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je celo sprejel ugotovitev, da po pogovoru z Radonjićem kršitev naj ne bi ugotovil. Pogačnik pa se ni ustavil tukaj, saj je ta po poročanju Večera zoper sodnika Radonjića 5. septembra letos zaradi suma storitve več disciplinskih kršitev, ki so bile storjene med 5. decembrom lani in 16. aprilom letos, v skladu z določbo drugega odstavka 45. člena Zakona o sodnem svetu podal pobudo disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu za sprožitev disciplinskega postopka zaradi kršitev po 2., 14. in 15. točki prvega odstavka 81. člena Zakona o sodniški službi.

Pri tem se je Pogačnik nanašal na časovno obdobje, v katerem je Radonjić sodil v zadevi Novič in mu očital “neizpolnitev ali neupravičeno odklonitev izvršitve sodniške dolžnosti, ravnanje in vedenje sodnika, ki je v nasprotju s sodniško neodvisnostjo ali s katerim se krši ugled sodniškega poklica in neprimerno, žaljivo in nedostojno izražanje in obnašanje do posameznikov, pravnih oseb, državnih organov v zvezi z opravljanjem sodniške službe ali zunaj nje.” 

Kerševanov politkomisariat prvi uvedel postopke
Ni pa samo Pogačnik tisti, ki je zatajil, saj sta se glede ravnanja Radonjića v enaki smeri izrekla tudi sodni svet in komisija za etiko in integriteto pri sodnem svetu. Sodni svet je sprejel ugotovitev, da naj bi bile trditve Radonjića o poskusu vplivanja na njegovo neodvisnost pri sojenju brez podlage ter posledica dojemanja na subjektivni ravni. Komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta pa je izjave Radonjića označila kot neskladne s kodeksom sodniške etike. Po njihovo namreč izjave glede pritiskov na sojenje, poskuse diskreditiranja, discipliniranja, uvedbe disciplinskega postopka in nenapredovanja naj ne bi imele objektivne podlage, te pa naj bi presegle namen razglasitve sodbe v javnosti. Po prepričanju komisije naj bi kršil tudi načeli odnosa in ugleda po kodeksu sodniške etike.

Kot lahko vidimo je celotno sodstvo obrnilo hrbet Radonjiću, namesto da bi mu stopilo v bran, ker je sodnik upošteval 125. člen Ustave RS, ki navaja, da so sodniki pri opravljanju sodniške funkcije neodvisni in so vezani na ustavo in zakon. Nič čudnega ni, da ljudje ne verjamejo več v neodvisnost sodne oblasti, če pa se določenim izbrancem, kot je družina Janković odpisuje več milijonov evrov dolga, medtem pa se nekatere deložira za nekaj evrov dolga. Signal, ki ga navzven dajejo v primeru sodnika Radonjića, ki si je upal biti neposlušen željam globoke države, ki ga navzven dajejo, nedvomno ne bo vzpodbudno vplival tudi na druge sodnike, ki se soočajo s pritiski glede sojenja.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine