13.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 28 oktobra, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Slovensko gospodarstvo na udaru vlade in vplivov iz tujine

Piše: Vida Kocjan

Prejšnji teden sta zapiranje oziroma selitev dela proizvodnje napovedali dve družbi v lasti multinacionalk – velenjsko Gorenje in šempetrska družba Mahle v lasti nemške multinacionalke z istim imenom, ki del proizvodnje seli v Bosno in Hercegovino (BiH) ter na Madžarsko.

Zaradi selitve proizvodnje v BiH bodo v Sloveniji ukinili 340 delovnih mest, zaradi selitve dela proizvodnje na Madžarsko pa bo Slovenija ob 270 delovnih mest. Pri tem ne gre za novost, kot so to poskušali prikazati v vladni koaliciji, poseben cirkus je predstavil Robert Golob.

Slovenija kot država mačeha

V šempetrskem podjetju Mahle, ki je del istoimenske nemške skupine in zaposluje približno 1800 ljudi, so že marca napovedali, da bodo letos odpuščali. Sporočili so, da bodo število zaposlenih zmanjšali za okoli tretjino, to je za okoli 600. Že takrat so tudi pojasnili, da selijo proizvodni program zaganjalnikov v novo tovarno v Aleksandrovcu v BiH, selitev v novo tovarno pa se je že začela.

Portal N1 Sarajevo je že konec januarja 2024 poročal, da je Mahle končal z graditvijo 20 milijonov evrov vredne tovarne v občini Laktaši, ki leži blizu Banjaluke, drugega največjega mesta v državi. Poročali so, da gre za eno največjih tovarn v BiH, ki naj bi v prihodnje zaposlovala do 700 delavcev. V Laktaših je novo tovarno zgradila tudi Iskra.

Gorenje zapira obrat v Rogatcu

Proizvajalec bele tehnike Gorenje zapira obrat za proizvodnjo komponent v Rogatcu, kjer zaposluje 120 ljudi. Do konca leta bodo proizvodnjo močno zmanjšali, do konca avgusta 2025 pa bodo obrat, v katerem je zaposlenih 120 delavcev, zaprli.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine