11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

So podražitve naročniških paketov državnega Telekoma rezultat Golobove uprave?

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

S 1. majem bo Telekom Slovenije dvignil cene nekaterih mobilnih in fiksnih naročniških paketov. O podražitvah mobilnih paketov (razen paketov SUPR in Druga številka) za 1,40 evra mesečno in fiksnih paketov (Neo A, Neo B, Neo C, Net in Neo TV) za 2,80 evra mesečno so bili uporabniki obveščeni prejšnji teden. Za razliko od državnega Telekoma zasebni ponudniki (Telemach, A1 in T-2) ne načrtujejo podražitev. Marsikdo se na tem mestu vpraša, ali niso podražitve morebiti rezultat Golobove uprave.

Uporabniki Telekoma bodo lahko v aprilu in maju brezplačno spremenili naročniški paket, ki se bo podražil, in ga lahko zamenjali za kateri koli drug fiksni in mobilni paket v ponudbi. V primeru neplačila računa bodo morale fizične osebe poravnati strošek opomina v znesku 1,59 evra, ki je bil do 1. maja brezplačen. Elektronski opomin bo znašal 0,95 evra. Strošek pisnega opomina se bo za pravne osebe dvignil z dveh na pet evrov, strošek za elektronski opomin pa bo znašal dva evra.

Razlog za podražitev v stroškovnem pritisku
“V Telekomu Slovenije uporabnikom zagotavljamo najsodobnejše komunikacijske storitve in rešitve ter nenehno skrbno in načrtno vlagamo v modernizacijo in razvoj omrežja. Žal pa tudi mi občutimo močan stroškovni pritisk zaradi spremenjenih tržnih razmer in dviga stroškov na različnih segmentih poslovanja, ki so posledica sprememb cen energentov, spremenjenih stroškov dela in višjih stroškov financiranja,” glede podražitev po poročanju MMC pojasnjujejo pri državnem Telekomu. Glede sprememb splošnih pogojev in možnosti zviševanja cen na podlagi inflacije brez nadaljnje brezplačne odpovedi pogodbe so v zadnjih mesecih kritični pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). “Telekomova poteza dokazuje, da bodo operaterji cene še vedno spreminjali tudi zaradi drugih razlogov, ne samo inflacije – kot je to veljalo že doslej”, podražitve komentirajo pri Financah in pri tem poudarjajo, da imajo uporabniki v tem primeru vso pravico, da odstopijo od pogodbe.

V lanskem letu so pri Telemachu v splošne pogoje uporabe vključili določbo o možnosti usklajevanja cen storitev z letno stopnjo rasti cen, a še niso sprejeli odločitve o izvajanju indeksacije. Pravijo, da nove cene storitev zaenkrat še niso načrtovane. Enako pravijo pri A1, kjer so sicer na začetku leta spremenili cene nekaterim izmed paketov. “Dviga cen naših storitev za zdaj ne načrtujemo, enako za zdaj ne razmišljamo niti o uvedbi možnosti usklajevanja cen z inflacijo v splošne pogoje poslovanja,” so navedli pri T-2.

Čeprav so v Svobodi pred volitvami trdili, kako bodo oni vse delali drugače in boljše, smo lahko kaj kmalu videli, kako pomembne so zanje kadrovske čistke. Najprej so v parlamentu po volitvah takoj odstavili dva nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH), s tem pa so si zagotovili večino, da so odstavili celotno upravo SDH, ki upravlja vsa državna podjetja. Nova uprava je takoj odstavila nadzornike Telekoma Slovenije, novi nadzorniki Telekoma so postavili novo upravo. Ta je takoj odstavila direktorja medijske televizije Rajka Geriča, ki velja za izkušenega novinarja z avtonomijo. S tem pa so si odprli pot do Petra Jančiča in mu rekli, da si želijo, da ne bi bil več odgovorni urednik Siola. Jančič je tako moral oditi.

Urednik in novinar portala Spletni časopis Peter Jančič (Foto: STA)

Marsikdo se sprašuje, ali je bila nova uprava Telekoma morebiti imenovana le zato, da odrežejo Jančiča iz Siola in da se čimprej pod prag pomete tožba T-2 proti Telekomu. Spomnimo: T-2 je marca 2021 vložila tožbo proti Telekomu na račun domnevno protipravnih ravnanj pri ponujanju veleprodajnih storitev. “S tožbo T-2 uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov,” so pri T-2 izpostavili po poročanju STA. “Slednji zahteva plačilo navadne škode v višini 12,2 milijona evrov, plačilo izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev 1,8 milijona evrov s pripadki.” Omenjena škoda naj bi nastala od 1. septembra 2018 do 31. julija 2020. V T-2 so izpostavili, da je tudi Akos v nadzornih postopkih prišel do ugotovitve, da so bile nekatere veleprodajne storitve s strani Telekoma Slovenije obračunane po nerazumno visokih cenah. “V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoč položaj zlorabil tudi z zagotavljanjem bistveno nižjih veleprodajnih cen enemu od operaterjev, ki je na trgu lahko ustrezno prilagodil tudi svoje maloprodajne cene. Na ta način mu je protipravno omogočil, da je od septembra 2018 dalje nelojalno konkuriral na trgu in posledično občutno povečal število svojih naročnikov,” so še navedli. V Telekomu Slovenije so v odgovoru na tožbo izpostavili, da poslujejo skladno z veljavno zakonodajo in dobrimi poslovnimi običaji. T-2 in Telekom sicer nista prvič v sporu. V letu 2007 je T-2 od Telekoma zahteval 130 milijonov evrov zaradi njegovega prevladujočega položaja na trgu. Prišlo je do poravnave, ni pa znana višina poravnave.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine