11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Umrl je Desmond Tutu, južnoafriški borec proti apartheidu

Piše: Jože Jan

Desmond Tutu je bil južnoafriški anglikanski nadškof, dobitnik Nobelove nagrade za mir in eden največjih borcev proti apartheidu.

Predsednik južnoafriške države Cyril Ramaphosa je potrdil smrt anglikanskega nadškofa, ki se je soočil z brutalnim rasističnim zatiranjem in katerega življenje je zaznamoval zagovor človekovih pravic. Za svoj boj proti apartheidu je prejel Nobelovo nagrado za mir leta 1984.

»Smrt zaslužnega nadškofa Desmonda Tutuja je nova izguba generacije uglednih Južnoafričanov, ki so nam zapustili osvobojeno Južno Afriko,« je dejal predsednik države, ki je Tutuja označil za »neprekosljivega domoljuba in človeka izjemnega intelekta«, ki je ohranil svojo integriteto v boju proti apartheidu. Priznal mu je, da je »tudi v demokraciji ohranil moč in budnost vodstva«.

Smrt je potrdil tudi sedanji nadškof Cape Towna Thabo Makgoba.  »V imenu anglikanske cerkve Južne Afrike, celotne verske skupnosti in milijonov ljudi po vsej Južni Afriki, Afriki in po svetu, izražam najgloblje sožalje njegovi družini. Tutu se je boril proti zlu, kjer koli ga je videl in ne glede na to, kdo ga je zagrešil. Izzval je sisteme, ki so degradirali človeštvo. Ko je zla bilo konec, je sledil Božjemu zgledu in bil pripravljen odpustiti,« je izjavil Makgoba.

Desmond Tutu je postal znan po vsem svetu, ko je med apartheidom organiziral več mirnih pohodov proti segregaciji. S prihodom demokracije leta 1994 je v Južni Afriki 30 mesecev predsedoval Komisiji za resnico in spravo, ki je bila ustanovljena za odpravo grozodejstev apartheida.

Tutu je bil rojen 7. oktobra 1931 v Klerksdorpu, dve uri izven Johannesburga. Pri 30 letih je bil posvečen v duhovnika anglikanske cerkve. Najprej je študiral in poučeval v Združenem kraljestvu in Lesotu, leta 1975 se je naselil v Johannesburgu, kjer je kmalu začel svoj boj protu apartheidu.

Leta 1984 je prejel Nobelovo nagrado za mir, leta 1986 pa je bil imenovan za prvega temnopoltega nadškofa in voditelja južnoafriške anglikanske cerkve. Nelson Mandela ga je imenoval za predsednika Komisije za resnico in spravo. Živela sta v isti ulici v revnem predelu Johannesburga Soweto. Ulica je danes ena največjih turističnih zanimivosti mesta, saj se ponaša, da je edina ulica na svetu, kjer sta živela dva dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Njegov zadnji javni nastop je bil kratek videoposnetek, ki so ga predvajali ob njegovem 90. rojstnem dnevu, na katerem sta tudi sodelovala najvišji tibetanski duhovni vodja, Dajlama in vdova Nelsona Mandele, Graca Machel.

 

Vir: Infobae, Argentina

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine