Piše: G. S.
Na tokratni test mleka so uvrstili 23 vzorcev polnega mleka (3,5 odstotka mlečne maščobe) različnih blagovnih in trgovskih znamk, od tega 12 vzorcev UVT-mleka in 11 vzorcev pasteriziranega. Preverili so kakovost in varnost, označbo, senzorične lastnosti, nekatere elemente trajnosti in ne nazadnje tudi ceno.
# Rezultati primerjalnega testiranja mleka so na voljo tukaj. Za člane so rezultati brezplačni, za nečlane je cena 5,90 €.
Mleko = vir kalcija
Mleko in mlečni izdelki so pomemben vir kalcija v naši prehrani, zato je predvsem v obdobju odraščanja pomembno slediti priporočilom. V povprečju 100 ml polnega mleka vsebuje približno 120 mg kalcija, kar so potrdili tudi rezultati testa s povprečjem 118 mg kalcija v 100 ml mleka. Z enim kozarcem (2 dl) na testu preverjenega mleka bi tako odrasel človek v povprečju pokril četrtino priporočenega dnevnega vnosa[1] (PDV) kalcija.
Brez škodljivih snovi
Zdrava žival (krava), ki daje mleko, je pogoj za kakovosten in varen izdelek. Neustrezni pogoji reje lahko privedejo do pogostejših bolezni živali in potrebe po uporabi zdravil. Mleko živali, ki jo zdravijo z antibiotiki, ni primerno za uživanje ali prodajo, zato so najprej preverili prisotnost zaviralnih snovi, med katere spadajo antibiotiki. V vseh pregledanih vzorcih tako pasteriziranega kot UVT-mleka so bili rezultati negativni, kar je vsekakor dobra novica.
Povečano število mikroorganizmov v enem vzorcu
Mikroorganizmom v surovem mleku se skoraj ne moremo izogniti. Proizvajalci rok uporabe živila podaljšajo z različnimi načini toplotne obdelave, ki zmanjšajo število prisotnih mikroorganizmov in encimov oziroma jih popolnoma odstranijo. S tem zagotovijo varnost in daljšo kakovost izdelka.
V vzorcih pasteriziranega mleka so preverili skupno vsebnost različnih mikroorganizmov in večina jih vsebuje zelo malo. Izjema je zgolj en vzorec, pri katerem so zaznali povečano število mikroorganizmov, zaradi česar je zelo verjetno, da se bo mleko začelo prej kvariti, kar bo vplivalo tudi na senzorične lastnosti. Obstaja tudi večja verjetnost, da je med temi mikroorganizmi kakšen, ki je zdravju nevaren.
Zmagovalci niso najdražji, a tudi ne najcenejši
Za liter UVT-mleka na testu so odšteli od 0,79 do 1,59 evra, medtem ko so se cene pasteriziranega mleka ob nakupu gibale od 0,89 do 1,84 evra za liter. Za liter UVT-mleka so v povprečju odšteli 1,36 evra, za liter pasteriziranega pa šest centov manj (1,30 evra).
Zanimivo je, da je kar 75 odstotkov vzorcev UVT-mleka imelo enako ceno za liter, in sicer 1,39 evra. Med njimi tudi vsi izdelki, ki so se na testu odrezali zelo dobro, vključno z zmagovalcema. Še zlasti preseneča, da so za enako ceno (1,39 €/l) kupili tudi izdelka UVT-mleka iz ekološke prireje. Zaradi bolj zahtevnih pogojev prireje so namreč ekološki izdelki običajno dražji od konvencionalnih. Vzorci ekološkega pasteriziranega mleka so bili večinoma dražji od konvencionalnega.
Za izdelke pasteriziranega mleka, ki so se na testu odrezali zelo dobro, so odšteli od 1,25 do 1,84 evra za liter, med njimi jih je več iz ekološkega kmetijstva. Na ZPS poudarjajo, da med najboljšimi na testu niso najcenejši izdelki, ti so se namreč v obeh skupinah znašli na dnu preglednice.
[1] PDV kalcija za odrasle = 1000 mg/dan, Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil, NIJZ 2020