16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Miran Srebrnič: “Hočem imeti tekmovalno moštvo, to hočem prenesti na igralce”

Piše: Samo Vidovič

Z Miranom Srebrničem smo se pogovarjali o trenutnem stanju v goriškem drugoligašu, njegovi igralski in trenerski karieri, izkušnjami na klopi ter spominih na reprezentančne nastope.

DEMOKRACIJA: Lani poleti ste po treh letih spet prevzeli moštvo Gorice, ki je izpadlo iz prve lige. Veliko igralcev je odšlo, tako da morate na novo sestavljati ekipo. Kako ocenjujete trenutno moštvo Gorice?

Srebrnič: Gorica je v lanski sezoni izpadla, poklicali so me nazaj za trenerja, kar si jemljem v čast. Lotili smo se dela, ostalo je samo pet igralcev iz lanske sezone. Okoli njih smo začeli sestavljati moštvo v najkrajšem možnem času.

DEMOKRACIJA: Po jesenskem delu prvenstva ste na prvem mestu. Ste se sposobni že po enem letu vrniti nazaj v prvo ligo?

Srebrnič: Jaz sem tak, da hočem imeti tekmovalno moštvo, to hočem prenesti na igralce. Začeli smo dobro, ampak liga je izenačena, bomo videli, kaj bo prinesel konec prvenstva. Večja prioriteta v klubu je spet postaviti mladinsko nogometno šolo, kjer bi kasneje črpali igralce. Kot veste sta mladinska in kadetska ekipa izpadli iz prve lige. Prav tako tudi selekcija U15 nastopa le v MNZ Gorica. Tako da stanje ni najboljše. Treba je začeti od znova, vzpostaviti dobro delo in to je ključ za bodočnost.

DEMOKRACIJA: Gorica je bila v preteklosti renomiran prvoligaš, štirikrat državni prvak. V zadnjih letih pa niha med prvo in drugo ligo. Kaj je treba spremeniti, da se vrnete na pot starih uspehov in se stabilizirate v prvi ligi?

Srebrnič: Gorica je bila v preteklosti eden najboljših prvoligašev, v določenih letih tudi daleč pred vsemi. Imela je tudi najboljšo šolo. To je bilo seveda tudi posledica boljše situacije glede sponzorjev v mestu. Mislim, da se mora regija bolj povezati in boljše delati, da bodo prišli boljši časi.

DEMOKRACIJA: Vaš pomočnik na klopi je Florjan Debeljak, s katerim sta bila povezana že skoraj celotno igralsko kariero. Kako sodelujeta na trenerski klopi?

Srebrnič: S Florjanom Debenjakom sva sodelovala že prej v različnih obdobjih. Je pravi strokovnjak in mi zelo pomaga. Prav tako Borut Mavrič, ki trenira vratarje.

DEMOKRACIJA: Trenersko kariero ste začeli kot pomočnik Primoža Glihe. Kako se spominjate teh trenerskih začetkov?

Srebrnič: Kot pomočnik sem začel že pri Darku Milaniču, potem pri Primožu Glihi, Luigiju Apolloniju, Davidu Peršiču in drugimi v krajših obdobjih. Potem sem šel samostojno pot. Do zdaj sem kot trener vodil ekipe v prvi ligi več kot 300krat, ob tem sem bil trener še v drugi in tretji ligi.

DEMOKRACIJA: Kaj ste se naučili od Apollonija, ki je bil vrhunski igralec, tudi italijanski reprezentant?

Srebrnič: Od vsakega trenerja se nekaj naučiš, nekaj pobereš. Pri Apolloniju sem spoznal italijanski način dela, dosti je bilo taktične discipline, manj improvizacije.

DEMOKRACIJA: Kako ocenjujete tisto “italijansko” obdobje pri Gorici, ko so praktično igrali sami tujci na čelu s trenerjem Apollonijem?

Srebrnič: Tisti igralci so bili dobri, profesionalci, naučeni od malih nog. Tukaj se je videla razlika v mentaliteti igralcev.

DEMOKRACIJA: Med leti 2009 in 2018 ste tudi samostojno vodili moštvo Gorice. Kaj bi povedali o tem obdobju?

Srebrnič: Moštvo sem vodil v različnih obdobjih, ko denarja v klubu ni bilo prav veliko. Do Evrope smo prišli štirikrat, dvakrat smo bili podprvaki. Naredili tudi veliko dobrih igralcev, ki še danes igrajo v tujini in doma.

DEMOKRACIJA: Leta 2018 ste v tretji ligi prevzeli Koper in se že naslednje leto uvrstili v drugo, potem v prvo ligo. Tudi v prvi ligi ste odlično začeli, po jesenskem delu ste bili uvrščeni pod vrh lestvice.

Srebrnič: Ante Guberac me je povabil k projektu, ko sem bil brez službe. Koper je bil v tretji ligi. Najprej smo morali zmagati v tretji ligi, iti skozi kvalifikacije. Potem tudi zmagati v drugi ligi. Uspelo nam je in sem zelo ponosen na ta projekt. Tudi v prvi ligi smo bili uspešni, ampak je bilo le prvo leto v prvi ligi in ni bilo lahko. Dobri spomini…V Kopru so bili do mene korektni predsednik, uprava kluba, igralci, navijači ter vsi okrog kluba.

DEMOKRACIJA: Po dveh porazih na začetku spomladanskega dela sezone ste februarja 2021 odstopili. Koper je bil takrat na četrtem mestu. Zakaj ste se odločili za to potezo?

Srebrnič: Čutil sem velik pritisk. To je sredina, ki kar veliko zahteva. Odločil sem se za odstop. Korektno smo se pogovorili in ostali v dobrih odnosih.

DEMOKRACIJA: Po vašem odhodu je Koper zapadel v globoko krizo in v kvalifikacijah komaj zadržal prvoligaški status. Ste spremljali te težave Kopra?

Srebrnič: Spremljal sem vse tekme. Prišlo je do velike krize, vse je šlo narobe, tudi sreče ni bilo. Na koncu se je dobro končalo z ohranitvijo prvoligaškega statusa. Poleti pa so opravili dober prestopni rok, pomladili ekipo in igrajo odlično.

DEMOKRACIJA: Poglejmo še vašo igralsko kariero. Ste eden najuspešnejših igralcev v prvi ligi vseh časov. Odigrali ste kar 400 tekem, osvojili štiri naslove državnega prvaka ter dva pokalna naslova. Bili ste tudi reprezentant Slovenije. Skratka, odlična igralska kariera.

Srebrnič: Ja, igralska kariera je bila res dobra, ampak lahko bi bila še boljša. Manjka igranje v tujini. V prvi ligi sem začel igrati šele pri triindvajsetih letih, malce prepozno.

DEMOKRACIJA: V sezoni 1995/96 je Gorica osvojila prvi naslov državnega prvaka. Kako ste ga doživeli?

Srebrnič: Pri prvem naslovu leta 1996 je bilo nepopisno, celo mesto je živelo za to. Bila je prava evforija, prvič po osamosvojitvi smo vrgli Olimpijo s prestola.

DEMOKRACIJA: Med leti 2004 in 2006 ste bili kar trikrat prvaki. Takrat je bila prevlada Gorice v slovenskem nogometu popolna.

Srebrnič: Imeli smo odlično moštvo z mešanico izkušenj in mladosti. Trener Pavel Pinni je bil pravi trener. Takrat smo bili res najmočnejši.

DEMOKRACIJA: Igrali ste na mestu branilca. Bili ste ostri, a nikoli grobi. Dvoboje ste dobivali s predvidevanjem, dobrim postavljanjem ter “branjem” igre. Takšnih branilcev je bilo v slovenskem prostoru malo.

Srebrnič: Moram povedati, da sem v mlajših kategorijah igral na mestu veznega igralca in tudi napadalca. Trener Stojan Kravos, ki me je pri NK Brda postavil v zadnjo linijo, je zadel, čeprav mi sprva ni bilo všeč. Če se malo pohvalim, moram reči, da sem imel dober nogometni “timing” predvidevanja, tudi dosti golov sem dal.

DEMOKRACIJA: Za reprezentanco Slovenije ste odigrali šest tekem. Katere so vam ostale najbolj v spominu?

Srebrnič: Pri sedemindvajsetih letih sem prišel v A reprezentanco. Nisem imel prav vidne vloge, vseeno so spomini lepi. Najbolj mi je ostala v spominu tekma na splitskem Poljudu z močno Hrvaško, ki je bila malo kasneje tretja na svetu. Pred 40000 gledalci je bil rezultat 3:3. Omenil bi tudi zmago v Linzu proti Avstriji z 2:0.

DEMOKRACIJA: Za A reprezentanco bi gotovo odigrali več tekem, če bi igrali v tujini. Ampak ste ves čas ostali zvesti Gorici. Zakaj se niste odločili za odhod v tujino?

Srebrnič: Takrat v tujino ni bilo lahko priti. Nekaj se je sicer dogajalo glede tega, ampak se ni izšlo.

DEMOKRACIJA: Kakšen nasvet mladim igralcem, branilcem, ki gredo po vaši poti?

Srebrnič: Mladi igralci morajo imeti potrpljenje. To jim manjka, seveda pa tudi profesionalnost, kar nogomet zahteva. Na prvem mestu pa je, da nogomet čutiš.

Biografija:

Miran Srebrnič, letnik 1970, je bil rojen v Novi Gorici. V prvi nogometni ligi je odigral 400 tekem in dal 34 golov. Z Gorico je osvojil štiri naslove državnega prvaka, dvakrat naslov pokalnega zmagovalca. Šestkrat je nastopil za A reprezentanco Slovenije. Po uspešni igralski karieri je začel s trenersko, najprej v vlogi pomočnika, potem samostojno. Začel je v Gorici, potem je vodil Koper, letos pa je vnovič postal trener Gorice. Je eden najvidnejših igralcev slovenske lige od njenega začetka v samostojni državi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine