7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Jelka Godec: Starši otrok s posebnimi potrebami se soočajo z neživljenjsko zakonodajo glede hospitalizacije

Poslanka SDS Jelka Godec je na ministra za zdravje Sama Fakina ter na ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenijo Klampfer naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z zakonodajo na področju hospitalizacije otrok s posebnimi potrebami.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministra!

Starši otrok s posebnimi potrebami se soočajo z veliko težavami, saj celovite ureditve tega področja v naši državi še vedno ni. Pri tem želim izpostaviti zgolj nekaj neživljenjskih situacij, s katerimi se soočajo starši otrok z downovim sindromom, ki so sprejeti v bolnišnico.

Dejstvo je, da večina teh otrok potrebuje nenehno spremstvo odrasle osebe, naj bo to v šoli ali doma, kljub temu pa veljavna zakonodaja na področju zdravstva vse otroke in starše obravnava enako in ne predvideva izjem. Starši lahko svoje otroke, v času, ko so v bolnišnici, spremljajo le, če so otroci stari do pet let.

Poleg tega pa veljavna zakonodaja za čas sobivanja z otrokom v bolnišnici staršu, ki je zaposlen, ne prizna pravice do nadomestila plače oziroma do začasne zadržanosti z dela. Tudi tukaj veljavna zakonodaja vse starše obravnava enako in ne predvideva izjem za tiste, ki imajo otroke s posebnimi potrebami.

Nega in skrb za bolnega otroka sta za vsakega starša težka, če gre za otroka z downovim sindromom, še toliko bolj. V primeru hospitalizacije takšnega otroka zato starši opozarjajo na neživljenjsko zakonodajo, ko so primorani vzeti dopust, saj otroka samega ne morejo pustiti v bolnišnici, poleg tega pa je omejitev spremstva otrok do treh let za otroke z downovim sindromom sporna še veliko bolj kot za otroke, ki posebnih potreb nimajo.

Ob vsem navedenem me zanima:

1. Kako komentirate neživljenjsko zakonodajo na področju hospitalizacije otrok, še posebej z vidika staršev otrok s posebnimi potrebami?

2. Ali lahko staršem obljubite, da se boste kar najhitreje lotili spremembe zakonodaje? Kdaj lahko pričakujemo rešitve?

V preteklem mandatu je državni zbor sprejel zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

3. Kakšni so učinki sprejetega zakona?

Nesprejetje novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je zagotovo eden največjih neuspehov prejšnje vlade. In ker se problematika spremstva otrok s posebnimi potrebami v času hospitalizacije ureja ravno v omenjenem zakonu, je nujnost sprejetja še toliko večja.

4. Kdaj lahko na klopeh državnega zbora pričakujemo novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju?

Jelka Godec Poslanska skupina Poslanska vprašanja

Zadnje novice

Sorodne vsebine