4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Dvojezični napisi na avstrijskem Koroškem: Veselje v Žitari vasi in tržni občini Šentjakob v Rožu

Kot ena od prvih je tržna občina Šentjakob v Rožu 02. 01. 2016 v smislu odprtnostne klavzule postavila dodatni dvojezični napis v vasi Čemernica / Tschemernitzen. Postavitev je bila mogoča po tem, ko je deželna vlada ustvarila novo vas ki je prej bila del Hodnine, so v sporošilu za javnost napisali v NSKS. 

 

Minuli teden v četrtek, dan pred sklepom v občinskem svetu v Žitari vasi, je tudi občinski svet v Šentjakobu v Rožu sprejel sklep za postavitev dvojezičnih tabel v vseh 22 vaseh v občini. Slovenski in nemški napis bosta v isti velikosti črk in sledile naj bi še dvojezične opozorilne table kot tudi dvojezični smerokazi k hišam / zu den Häusern.

Že leta 2017 je bila na dnevnem redu občinske seje točka o poimenovanju cestnih imen v celotni občini v Šentjakobu zgolj v nemškem jeziku. Tedaj se je sklep preprečil in poimenovanje so izvedli samo v volilnem okolišu ena z izjemo treh vasi (Tešinja, Šentpeter in Dravlje). Narodni svet koroških Slovencev je s strokovno pomočjo SNI Urban Jarnik dogajanje vseskozi spremljal in se skupno z predstavniki samostojnega političnega gibanja v Šentjakobu trudil za vidno dvojezičnost v smislu določil 7. člena ADP. Sedanji sklep je lep uspeh večletnega prizadevanja za pozitivno rešitev, za katerega imajo največje zasluge številne Šentjakobčanke in Šentjakobčani s podporo župana. Uspeli so z vztrajnostjo in prepričljivimi argumenti, ki odsevajo zgodovino tega kraja.

NSKS pozdravlja sklep občinskega odbora v Žitari vasi

Minuli petek je občinski svet občine Žitara vas na predlog župana Jakoba Straußa prejel večinski sklep (15 glasov za in 4 proti) za postavitev dvojezičnega napisa v kraju Sele/Sielach. Leta 2011 Sele niso bile na seznamu 164 krajev, saj tam ni bilo predvidene table. Leto za tem se je upokojeni ravnatelj Franc Kukovica v samoiniciativi začel zavzemati za postavitev dvojezičnega napisa v kraju Sele/Sielach in sledila je osemletna zgodba o tabli na občini in pred sodiščem. Sele so medtem dobile enojezično tablo, in ko je Kukovica zgolj nemškemu napisu Sielach dodal slovensko ime kraja Se-le, ga je občina ovadila zaradi poškodovanja javne lastnine. Šele letos februarja je deželno sodišče v Celovcu izreklo oprostilno sodbo.

Narodni svet koroških Slovencev je Francu Kukovica v tem času izražal svojo popolno solidarnost in mu na vseh področjih stal ob strani. Toliko bolj se zdaj veselimo nedavnega sklepa skupaj s pobudnikom za postavitev dvojezičnega krajevnega napisa na Selah, Francem Kukovica.

V Narodnemu svetu koroških Slovencev tudi upajo, da bodo sledile še druge vasi in druge občine, kar bi prepričljivo odslikavalo jezikovno in zgodovinsko realnost na Južnem Koroškem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine