11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 16 septembra, 2024

V Kanalu ob Soči se danes začenja glasbeni festival Kogojevi dnevi

Piše: C. R., STA

V Kanalu ob Soči se bo danes pričel 45. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi, ki bo na Primorskem gostil slovenske in tuje glasbene izvajalce. Do 13. oktobra se bo zvrstilo deset koncertov. Večina bo potekala v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kanalu, festival pa bodo sklenili v Benečiji.

Na letošnji ediciji glasbenega festivala so organizatorji v ospredje postavili mlade perspektivne glasbenike. Kogojevi dnevi se bodo začeli na trgu Kontrada v Kanalu s pregledno razstavo umetnika Wilhelma Heiligerja. Sledil bo nastop Komornega godalnega orkestra Cantabile pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika s solisti Ivanom Skrtom na klavirju, Mario Sereno Salvemini na violini in Klaro Avšič na violončelu.

V soboto bosta v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kanalu nastopila Akademski pevski zbor Tone Tomšič – Ljubljana in dekliški pevski zbor Voxaeterna. Prvi bodo predstavili svoj tekmovalni program, s katerim bodo nastopili na glasbenem tekmovanju v Varni.

V petek, 13. septembra, se bosta zbranim v komorni zasedbi predstavila Črtomir Šiškovič in Luka Ferinni, naslednji dan pa Slovenski oktet.

Nedeljo, 15. september, so posvetili mladim glasbenikom. V kanalski cerkvi bo zapel Zbor tabora mladih pevcev Primorske. V petek, 20. septembra, bosta na večeru slovenskega samospeva nastopila Martina Burger in Aleksandra Naumovski- Potisk, dva dni kasneje pa se glasbeno dogajanje seli v Tolmin, kjer bo potekal klavirski koncert Solo e da camera. V soboto, 28. septembra, bodo obiskovalci lahko prisluhnili orkestru Camerata medica pod taktirko Franca Avseneka.

Na nedeljski večer, 6. oktobra, bo v Kulturnem domu Deskle možno prisluhniti operi, ki je nastala v sodelovanju s Canti casa dei Viventi iz Pordenona. Festival se bo 13. oktobra zaključil v Benečiji v Italiji, kjer bodo glasbeni navdušenci lahko prisluhnili Komornemu orkestru Nova pod vodstvom dirigenta Davida Bandelja.

Organizatorji so na nedavni novinarski konferenci opomnili na pomanjkanje ustrezne infrastrukture v Kanalu za kulturne prireditve na visoki ravni, kamor spada tudi mednarodni glasbeni festival Kogojevi dnevi, ki ga organizirajo že 45 let.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine