16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Predstavitev gledališke sezone 2021/2022 v Mestnem gledališču Ljubljanskem

 Piše: Jože Jan 

Mestno Gledališče Ljubljansko (MGL) vstopa optimistično v novo gledališko sezono. V želji, da bo širjenje kononavirusa čim bolj mirovalo in se bomo vrnili v “normalno življenje”, so novo sezono poimenovali “Velika pričakovanja”. 

Kot je na predstavitvi sezone za STA povedala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, naslov sezone Velika pričakovanja ni mišljen povsem optimistično. Seveda pa računajo, da se bo svet v letu 2022 “vzpostavil na novo”. Da se bodo zgodile nekatere spremembe, ki se morajo na vseh področjih in da bo umetnost ter z njo gledališče kot morda najbolj neposredna in družabna oblika umetnosti med temeljnimi gradniki okrevanja po težkih dneh s korono. Sama gledališče razume kot prostor svobode, liberalnosti in širine in v tem duhu je oblikovan tudi repertoar MGL. 

Sezona 2021/2022 bo ponudila 12 premiernih uprizoritev – pet na velikem odru in štiri na Mali sceni ter tri monoprojekte njihovih igralcev. Prejšnja sezona je pustila nekaj dolgov, v začetku nove napovedujejo premieri dveh uprizoritev sezone Zamujenih priložnosti. 

  Uprizoritve lanske sezone: 

. Avtorski projekt Človek v lupini v režiji Jerneja Lorencija 

. Čehov Češnjev vrt v režiji Janusza Kice 

  Veliki oder 

. Sezono MGL odpira s prvo slovensko uprizoritvijo črne komedije Zimska poroka, enega najbolj znanih izraelskih dramatikov Hanoha Levina. Zimsko poroko, v kateri Levin razgali vso človeško plehkost, pritlehnost in pogoltnost, režira Matjaž Zupančič. 

. V oktobru sledi predstava prve slovenske uprizoritve drame Avgust v okrožju Osage ameriškega dramatika, scenarista in igralca Tracyja Lettsa. Igro, ki jo odlikujejo mojstrski dialogi in psihološko razplastene vloge režira Janusz Kica. 

. V novembru bo premiera psihološkega trilerja Izredne razmere nemškega dramatika in režiserja Falka Richterja v prevodu Anje NAglič. Napet in srhljiv triler bo režiral Jan Krmelj. 

. Leto 2021 bo MGL končal s krstno uprizoritvijo drame Usedline, ki nastaja izpod peresa Katarine Morano v režiji Žiga Divjaka. 

. Sezona se bo končala s krstno uprizoritvijo muzikala Boljši svet avtorjev Ize Strehar, Ane Duša in skupine Kamerad Krivatoff v režiji Gregorja Grudna. 

  Mala scena 

. Repertoar Male scene se začenja z dramo Nekoč se bova temu smejala, odrske priredbe uspešnice Ljubezenski roman, ki jo je za MGL napisala sodobna hrvaška pisateljica, dramaturginja in režiserka Ivana Sajko. Dramo bo režirala beograjska režiserka Anja Suša. 

. Oktobra bo na Mali sceni krstna uprizoritev drame Le en Smaragd. Rezidenčni avtor sezone, Jaka Smerkolj Simoneti je napisal dramsko besedilo za legendarno Jožico Avbelj. Uprizoritev nastaja pod režijskim vodstvom koreografke, plesne pedagoginje, plesalke in režiserke Jane Menger. 

. Decembra bo krstna uprizoritev drame Olje črne kumine. Barbara Zemljič, uveljavljena filmska in gledališka režiserka bo svoje novo besedilo o svetovih treh različnih generacij režirala na Mali sceni. 

. Zadnja premiera na Mali sceni bo drama Samotna pot enega najpomembnejših predstavnikov dunajske moderne Arthurja Schnitzlerja. Režira Dorian Šilec Petek. 

 Monoprojekti igralcev MGL 

Vse to sem Videla, ko sem letela mimo je monoprojekt mladega igralca Matica Lukšiča, ki ob dramski igri svoj ustvarjalni izraz išče tudi na področju lutkarstva in glasbe. 

. Boris Ostan bo uprizoril delo Pravkar, zdaj, kmalu Niklasa Rådströma, ki je eden najpomembnejših živečih švedskih pesnikov. 

. Lotos Vincenc Šparovec bo v monodrami Človek v morju spregovoril o svoji izkušnji, ki je leta 1993 padel v Atlantski ocean in je zaman klical na pomoč, ker nihče na ladji ni opazil, kaj se je zgodilo in je ladja peljala naprej. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine