17.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 oktobra, 2024

Na SAZU danes in jutri poteka simpozij o Alojzu Rebuli

Piše: C. R.

V prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) danes in jutri poteka znanstveni posvet ob stoletnici rojstva pisatelja, akademika Alojza Rebule, ki ga s skupaj SAZU pripravlja Slovenska matica. Simpozij z naslovom Slovenec med zgodovino in nadčasnim vodi Brane Senegačnik, življenje in delo Rebule pa predstavlja skoraj 30 govorcev.

Alojz Rebula (1924-2018) je bil “edinstven glas v slovenskem romanopisju 20. stoletja: suverena poteza besednega čopiča, živo bogastvo klasične kulture in predvsem globina etosa postavljajo njegov opus na posebno mesto v literarni zgodovini”, so zapisali v Slovenski matici, ki po simpoziju načrtujejo še izdajo zbornika predstavljenih prispevkov.  “Intelektualna prodornost, strastno iskanje zgodovinske, družbene in duhovne resnice in nezgrešljivi slogovni lesk odlikujeta nepreštevne eseje, kolumne in dnevniške zapise, s katerimi je pomembno zaznamoval ne le slovensko literaturo, temveč tudi širše kulturno življenje. Globoke in trajne sledi pa je pustil še drugod: v zavesti in ustvarjalnosti zamejskih Slovencev, v številnih generacijah svojih dijakov, v svojih prijateljih in kolegih v Sloveniji in po svetu,” so še zapisali pri založbi.

Namen posveta je osvetliti posamezna področja Rebulovega delovanja z različnimi prispevki, ki se raztezajo od biografskih beležk in pričevanj, celovitih refleksij njegovega literarnega opusa in analitičnih branj posameznih del ter njihovih zgodovinskih virov prek predstavitve novo odkritih dnevniških zapisov in manj znanih žanrskih del (drame in radijske igre) do refleksije njegovega esejističnega opusa in teoloških razmišljanj. Prispevki bodo tematsko razdeljeni v več sklopov: pričevanjskim in spominskim prikazom pisateljeve osebnosti bodo sledile predstavitve prelomnih let v času študija in izkušnje s socialističnim režimom. Predstavljene bodo tudi interpretacije različnih vidikov njegove literature in njenega historičnega zaledja. Posvet bodo dopolnili premisleki o religiozni razsežnosti umetniške besede ter o smislu človeka in slovenstva v moderni dobi. Posvet bo sklenila predstavitev načrta za pisateljevo bibliografijo.

Simpozij so danes dopoldne po uvodnih nagovorih podpredsednika SAZU Marka Snoja in urednice Slovenske matice Ignacije Fridl Jarc uvedli prispevki Vinka Ošlaka z naslovom Moje peripatetične steze z Alojzom Rebulo, Sergija Pahorja pod naslovom Alojz Rebula kot soutemeljitelj in usmerjevalec Drage in Janka Kosa, ki je svoj referat naslovil z besedami Desetletja ob Alojzu Rebuli. Na simpoziju bodo poleg omenjenih s svojimi prispevki nastopili še Tomaž Simčič, Erika Jazbar, Mojca Petaros, Milček Komelj, David Movrin, Vilma Purič, Tatjana Rojc, Martina Ožbot, Irena Avsenik Nabergoj, Matej Venier, Maja Lapornik, David Bandelj, Jože Faganel, Andrej Lokar, Jadranka Cergol, Marko Marinčič, Marija Stanonik, p. Edvard Kovač, Aleš Maver, Igor Škamperle, Jernej Šček, Martin Grum, Anja Božič in Jan Dominik Bogataj ter Senegačnik.

Prav v sredo bo minilo šest let od smrti velikega slovenskega pisatelja Alojza Rebule. Danes se ga bodo spomnili tudi v Gorici in sicer ob predstavitvi knjige Angela Vivanteja Jadranski iredentizem v njegovem prevodu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine