16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Kraljevi komorni orkester Valonije z zvoki romantike v Križevniški cerkvi

Piše: C. R.

Festival Ljubljana predstavlja Kraljevi komorni orkester Valonije z izvrstnim flavtistom Massimom Mercellijem. Na koncertu, ki bo 18. julija v Križevniški cerkvi, bodo, pod taktirko maestra Vahana Mardirossiana, zazvenela dela K. Pendereckega, M. Nymana, G. Sollimana in P. I. Čajkovskega.

Kraljevi komorni orkester izhaja iz Valonije, kulturno bogatega in zgodovinsko pomembnega dela Belgije. Redno nastopajo na prestižnih prizoriščih po celotni regiji, vključno s Palačo lepih umetnosti v Charleroiju in Valonsko kraljevo opero v Liègu. V preteklih letih orkester sodeloval z nekaterimi najbolj priznanimi glasbeniki, med drugim z M. Argerich, M. João Pires in M. Vengerovom. Že več kot dvajset let je tudi partner mednarodnega glasbenega Natečaja kraljice Elizabete v Belgiji in redno sodeluje z Glasbeno kapelo kraljice Elizabete ter na številnih belgijskih in mednarodnih festivalih.

Vahan Mardirossian je nedavno prevzel mesto glasbenega direktorja Kraljevega komornega orkestra Valonije, že več kot desetletje pa opravlja tudi enako funkcijo pri Nacionalnem komornem orkestru Armenije (NCOA). Mardirossian kot pianist in dirigent združuje dve strasti, saj hkrati igra in dirigira največje klavirske koncerte, kot solist pa je nastopal pod vodstvom uveljavljenih dirigentov, kot so K. Masur, K. Järvi, Y. Sado, J. Axelrod in Y. Ahronovič ter posnel več zgoščenk Schuberta, Brahmsa, Bacha, Händla, Beethovna, Tanguya in Mulsanta.

Massimo Mercelli je priznani italijanski flavtist, dirigent in glasbeni pedagog. V Rimu rojeni umetnik je že v mladosti odkril svojo ljubezen do flavte in se podal na glasbeno pot, ki ga je popeljala na največje svetovne odre. Tekom svoje kariere je sodeloval z najzanimivejšimi skladatelji našega časa, kot so K. Penderecki, S. Gubaidulina, Ph. Glass, M. Nyman, L. Bacalov, E. Morricone, R. Galliano in G. Sollima, ki so zanj napisali nova dela. Novembra 2018 je bil tudi edini Italijan, povabljen k udeležbi na festivalu ob 85. rojstnem dnevu Krysztofa Pendereckega v Varšavski filharmoniji.

Program:

K. Penderecki: Sinfonietta za flavto in godala št. 2

M. Nyman: Koncert za flavto in godala št. 2

G. Sollima: Contrafactus

P. I. Čajkovski: Spominek iz Firenc

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine