16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

170 let prve slovenske založbe Mohorjeve družbe in praznik slovenske knjige

Piše: L. B. 

V torek, 27. julija, bo minilo 170 let od ustanovitve prve slovenske založbe Mohorjeve družbe – ustanovljena je bila namreč leta 1851. Mohorjeva družba (Društvo svetega Mohorja) je bila prva organizacija v zgodovini slovenskega naroda, ki je povezala in duhovno zedinila Slovence celotnega etničnega prostora. Slovence je naučila brati, moliti in peti ter jih vodila do vsakršnega napredka in visoke kulturne omike. Obletnico bo obeležila Celjska Mohorjeva družba na slovesnosti pred Slomškovo nedeljo v septembru.

Slomšek je imel vizijo, ki se je uresničila v Mohorjevi družbi. Družba je načrtno skrbela za tiskanje dobrih slovenskih knjig. Slomšek se je čutil dolžnega ljudstvu zagotoviti dostopne knjige, ki bodo Slovencem prinesle večjo bralno pismenost, širšo izobrazbo, lažje razumevanje Svetega pisma in poglabljanje krščanske vere, gradivo za šole, strokovna in splošna gospodarska znanja, razvedrilo ter vsesplošno omiko v maternem jeziku. Mohorjeva družba je bila prva organizacija v slovenski zgodovini, ki je povezala in duhovno zedinila Slovence celotnega etničnega prostora, vključno s Prekmurci.

Celjska Mohorjeva družba danes sodi med večje klasične slovenske založbe s širokim repertoarjem humanistike in leposlovja za vse generacije. Mohorjeva zlata doba v času urednika Frana Saleškega Finžgarja je dala pogum založniškim podvigom vse do današnjih dni v projektih, kot so Platonova zbrana dela, prevod Božanske komedije, prvi veliki slovenski Filozofski leksikon (Anton Stres), Leksikon likovne teorije (Jože Muhovič), Jegličev dnevnik, Hieronimova pisma, Leksikon imen in Leksikon priimkov (Janez Keber), ter drugim humanističnim in leposlovnim izvirnim in prevodnim knjižnim delom. Za slovenski kulturni in duhovni prostor so pomembne zbirke, kot so Religiozna misel, Cerkveni očetje, Antika, Nobelovci, Slomškova zbrana dela, Neminljivi ….

Na vsakoletni dan ustanovitve Mohorjeve družbe obeležujemo tudi praznik slovenske knjige. Jezik ni samoumevna danost, ampak ga je potrebno negovati, kot tudi slovensko knjigo, ki jo je potrebno podpirati in si zanjo prizadevati, predvsem z nakupom in branjem slovenskih knjig.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine