8 C
Ljubljana
petek, 4 oktobra, 2024

Na ljubljanski pravni fakulteti se bodo spomnili 100. obletnice imenovanja prve slovenske vlade

Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani se bodo danes opoldne z odkritjem posebnega obeležja spomnili 100. obletnice imenovanja Narodne vlade SHS, ki jo zgodovinopisje označuje za prvo slovensko vlado. Imenovana je bila 31. oktobra 1918 v stavbi tedanje Katoliške tiskarne, zdajšnji stavbi fakultete.

 

Vsebino temeljne listine za delovanje Narodne vlade SHS je pripravil Ivan Žolger, eden prvoimenovanih profesorjev na ljubljanski pravni fakulteti ob njeni ustanovitvi. Otvoritveno predavanje prvega dekana Leonida Pitamica je bilo namreč 15. aprila 1920, zato bo v prihodnjem letu minilo 100 let od ustanovitve fakultete.

Obeležje bosta slavnostno odkrila predsednik republike Borut Pahor in dekan pravne fakultete Grega Strban. Dogodek bo pomenil tudi simbolični začetek praznovanja 100-letnice pravne fakultete, ki bo postreglo z vrsto dogodkov, vrhunec pa bo doseglo 18. aprila 2020 s slavnostno akademijo v ljubljanskem Cankarjevem domu. Prvi v nizu dogodkov pa bo že prihodnji teden, 8. novembra, to je posvet z naslovom Slovenski pravniki in začetki slovenske državnosti.

Kot sicer pojasnjuje zgodovinopisje, je v procesu razpadanja habsburške monarhije večina slovenskega naroda za kratek čas zaživela v Državi SHS, ki je bila ustanovljena 29. oktobra 1918 in je obstajala do združitve s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev 1. decembra 1918. Združevala je večino slovenskega ozemlja, hrvaškega ozemlja ter Bosno in Hercegovino.

Znotraj Države SHS so Slovenci prek Narodne vlade SHS v Ljubljani prvič povsem samostojno odločali o bistvenih vprašanjih političnega, družbenega, kulturnega in gospodarskega življenja. Narodno vlado so sestavljali člani, izbrani izmed članov Narodnega sveta, ki je konec oktobra 1918 v stavbi Katoliške tiskarne zasedal “v permanenci”.

Narodno vlado SHS je 31. oktobra 1918 okoli 17. ure potrdil s telefonskim klicem iz Zagreba Anton Korošec, tedanji najvidnejši slovenski politik, ki je bil tudi predsednik Narodnega Vijeća, najvišjega državnega organa Države SHS. Potrjeni člani vlade so nato odšli do Deželnega dvorca, zdajšnje stavbe Univerze v Ljubljani, od koder so se z balkona predstavili zbrani množici.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine