23.1 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis: “Če Ukrajina ne bo hitro dobila obljubljene vojaške pomoči, so to odprta vrata za Putina”

Piše: C. R.

O vojni v Ukrajini in o nadaljnji evropski podpori tej državi, so včeraj na neformalnem zasedanju v Bruslju razpravljali evropski zunanji ministri, danes pa o vprašanjih, povezanih z vojno v Ukrajini govorijo obrambni ministri Evrope.

Zunanji ministri EU so se včeraj sestali na neformalnem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega sta bili nadaljnja podpora Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo, predvsem na vojaškem, finančnem in diplomatskem področju, ter razmere na Bližnjem vzhodu. Zasedanje bi moralo potekati na Madžarskem, ki trenutno predseduje Svetu EU, a je visoki zunanjepolitični predstavnik EU zaradi ravnanja Budimpešte ministre povabil v Bruselj.

Zunanji ministri članic EU so govorili še o politični krizi v Venezueli po predsedniških volitvah, na katerih je glede na odločitev pristojnih oblasti znova slavil Nicolas Maduro. Ob robu zasedanja je litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis v izjavi za novinarje zelo odkrito opozoril, da so za upočasnitev pomoči Ukrajini odgovorni določeni ljudje na Zahodu: »Sliši se kot šala, – vendar Evropa bolje varujemo rusko nebo. Ruska letala so bolje zaščitena z zahodnimi jamstvi kot ukrajinska. Vprašati se moramo, ali smo tudi sami del problema,« je dejal Landsbergis, in povedal, da sistemi Patriot, ki so jih Ukrajini obljubili v Washingtonu, doslej še niso bili dobavljeni, od pa junija ni bilo novih dobav obljubljenega streliva. Opozoril je še, da ima Putin odprta vrata za nadaljevanje, če Ukrajina ne bo dobila pomoči, ki jo potrebuje.

 Evropa plačuje bombe, ki padajo na Ukrajino

Kremelj dobi približno 1/8 svojega vojaškega proračuna iz davkov na nafto in plin, ki ju kupuje EU. Z drugimi besedami, EU plačuje 1/8 vsake bombe, ki pade na Ukrajino, je povedal Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis.

(Foto: X)

»Lahko se zgodi, da ko država X obljubi državi Y, da bo zagotovila opremo, ta dejansko ne bo uporabna. Morda jo bo treba popraviti in bo dobava lahko trajala zelo dolgo. In po pogovorih z našimi ukrajinskimi prijatelji smo izvedeli, da bo del obljubljene vojaške opreme dobavljen šele leta 2027! In to kljub temu, da je bila obljubljena za leto 2023. Putin pa ima, kot veste, zanesljive prijatelje. Veste, da sta Severna Koreja in Iran sposobna oborožiti Ruse s tistim, kar obljubljata,« opozarja na razliko med državami podpornicami Putina in Evropo, podpornico Ukrajine, litovski zunanji minister, ki pravi, gre pri vsem tem še za eno sporočilo, ki ga Evropa s počasno dobavo orožja Ukrajini pošilja Rusiji in sicer, da je Evropa v bistvu pripravljena na poraz: »Evropa je v bistvu pripravljena na poraz. In resnično upam, da se bodo tisti, ki so se odločili, da Ukrajini ne bodo dobavili že obljubljenega, pripravili na naslednjo fazo vojne, ker je to neizogibno,« se zaključuje izjava zunanjega ministra Litve Gabrielius Landsbergis. Kakor je znano, so baltske države že pred leti opozarjale na Putinove namere, a so bila njihova opozorila preslišana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine