15.1 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Varšava pravi, da mora imeti prednost nacionalna zakonodaja

Piše: C. R.

Ne le Madžarska, tudi Poljska je vse pogosteje pod udarom institucij EU zaradi domnevnega kršenja vrednot EU in načel pravne države. Vendar se zdi, da se nacionalkonservativna vlada v Varšavi ni pripravljena podrediti volji EU. Zadnjo polemiko so sprožili ukrepi pravosodne reforme na Poljskem.

Poljsko ustavno sodišče je v sredo potrdilo prednost nacionalne zakonodaje pred zakonodajo EU. Sodba je rezultat postopka, ki ga je sprožila vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS). Stranka je vprašanje reforme poljskega pravnega sistema in njene ostre kritike s strani EU predložila ustavnemu sodišču, ki je odločilo, da  mora imeti nacionalna zakonodaja prednost pred zakonodajo EU.

Poljski minister za pravosodje Zbigniew Ziobro je po objavi sodbe poljskega ustavnega sodišča dejal, da imata poljska ustava in zakonitost prednost pred poskusi političnega vmešavanja organov EU v notranje zadeve držav članic, v tem primeru Poljske. Ziobro je tudi dejal, da je poljska ustava najpomembnejši pravni dokument v državi. Odločitev Poljske, da da prednost nacionalnemu pravu, ni brez precedensa, nazadnje lani, ko je nemško ustavno sodišče razveljavilo sodbo Sodišča Evropske unije.

“Odločitev poljskega ustavnega sodišča potrjuje zaskrbljenost EU glede stanja pravne države na Poljskem,” je v četrtek v izjavi zapisala komisija in opozorila, da ima pravo EU prednost pred nacionalnim pravom. Poljski komisar za človekove pravice Adam Bodnar je sodbo komentiral z besedami, da je odločitev še en korak k temu, da Poljska opusti zakonodajo EU in se dejansko odreče evropski zakonitosti. Nekdanji poljski premier Donald Tusk, ki se je nedavno vrnil na čelo desnosredinske liberalne opozicijske stranke Državljanska platforma, je dejal, da bo PiS izstopila iz EU, Poljaki pa morajo to preprečiti. Tudi Manfred Weber, vodja Evropske ljudske stranke, največje strankarske družine v Evropskem parlamentu, je opozoril, da je varšavska vlada na poti k “poleksitu”.

Kaj se skriva v ozadju razprave?

Poljska je odločitev sprejela po tem, ko je Evropska komisija proti Poljski sprožila postopek za ugotavljanje kršitev in po ugotovitvi, da Varšava ni upoštevala priporočil iz Bruslja, zadevo, v kateri so sodelovali poljski sodniki, predala Sodišču Evropske unije.

Varšavski parlament je januarja lani sprejel osnutek zakona, ki bi uzakonil kaznovanje sodnikov, ki se ukvarjajo s političnimi dejavnostmi ali javno kritizirajo imenovanje svojih kolegov sodnikov.

Kazen je lahko denarna kazen, znižanje plače ali odpustitev. Ta korak je bil potreben zaradi utemeljitve vlade, saj je delovni senat vrhovnega sodišča postavil pod vprašaj obstoj drugega organa v isti instituciji, novega disciplinskega senata. Po mnenju delovne zbornice člani disciplinske zbornice niso neodvisni od vlade, saj jih je imenoval predsednik države na podlagi mnenja poljskega sodnega sveta PiS. Po mnenju sodnikov Svet sam ni jasno neodvisen od oblasti.

Evropska komisija je tudi ugotovila, da neodvisnost in nepristranskost disciplinske komisije nista bili zagotovljeni. Disciplinski sistem EU dopušča, da se vsebina odločitev, ki jih sprejmejo sodniki na rednih sodiščih, šteje za disciplinsko kršitev. Zato bi se odločitev lahko uporabila za politični nadzor nad sodnimi odločitvami ali za izvajanje pritiska na sodnike z namenom vplivanja na njihovo odločanje,” piše v poročilu.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je kritike že obtožil, da sprejemajo sodnike, ki jih je imenoval komunistični Državni svet, hkrati pa dvomijo o statusu sodnikov, ki so bili izvoljeni zakonito in v skladu s poljsko ustavo.

Vir: Magyar Nemzet

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine