Piše: Damian Ahlin
Praznično južno poloble ali božič poleti. Ponavadi imajo okoli 30 stopinj celzija. Hrana je pa temu primera. Če je le možno se srečanja dogajajo na odprtih prostorih.
Poletje, po nekod tudi 45 stopinj celzija… Priprava na božič v južni polobli, se pričenja že v začetku decembra.
Običajno postavijo drevešček in jaslice ze 8. decembra, ko je v Argentini dela prost dan in obhajajo praznik Marijinega brezmadežnega spočetja. Okrašeno je z barvnimi lučkami in drugimi okraski po severno ameriškem vzorcu.
Prvo božično drevo so v Argentini postavili leta 1807, ko je neki Irec želel spomniti na običaje svoje dežele in je na javnem trgu okrasil smreko.
Danes ga najdemo v vsaki hiši, saj pod njim Božiček pušča darila. Pogosto jih je mogoče videti tudi na glavnih trgih v mestih.
V nekaterih severnih regijah, kot sta Jujuy in La Rioja, imajo svoje običaje, na primer postavljanje jaslic, v mnogih hišah pustijo vrata odprta, da jih lahko občudujete, in vas celo povabijo na aperitiv.
Okrašene niso le hiše, temveč tudi trgovine, ki na najbolj izviren način okrasijo svoje izložbe ali vitraže.
Polnočnica
Za Argentince ta praznik pomeni Jezusovo rojstvo, zato se pogosto odpravijo v cerkev ali se udeležijo polnočnice -Misa del Gallo-.
Čeprav ni snega ali mraza, večina ljudi ta dan praznuje doma in v krogu družine. V ta namen 24. decembra organizirajo obilno večerjo. Zaradi vremenskih razmer lahko to poteka zunaj, na prostem.
Torej zberejo se, da skupaj razkošno večerjajo. Ob polnoči nazdravijo z moštom ali penino in jedo sladki kruh, tukaj mu rečejo pan dulce. Veliko denarja se tudi zapravi za petarde in ognjemet. Ob polnoči začne pokati in to navadno traja vsaj pol ure. V velikih mestih, kot so Buenos Aires, Cordoba in Rosario, se prižigajo ognjemeti in osvetljeni baloni.
Po tem obredu, odrasli si izmenjajo darila, potem se pa igrajo razne igre ali pa plešejo. Božiček otrokom prinese darila. Mladi se običajno odpravijo s prijatelji na množične veselice ali plesne lokale.
Naslednji dan se družinski člani spet zberejo za kosilo ali obiščejo druge bližnje. Vse dogaja se na prostem, pod sončnim žarkom v kopalkah ob bazenu ali celo na obali.
Kljub prazničnemu času so večina supermarketi in trgovine še vedno odprti.
Novoletni dan
Silvesterski večer za Argentince se ne razlikuje kaj dosti od božiča. V noči pred novim letom sorodniki ali prijatelji postrežejo z obilno večerjo. Vsak gost običajno prinese svojo jed ali se kaj skupnega pripravi bodisi mrzle hrane ali na žaru. Ob polnoči nazdravijo z jabolčnikom ali penino.
Obstaja nekaj zanimivih obredov. V Ciudad de la Plata kakih 80 km južno iz mesta Buenos Aires, je značilno, da se iz slame ali žagovine izdela lutko, imenovana Año Viejo -Staro leto-, ki se zvečer okoli polnoči zažge. To praznovanje iz leta v leto narašča, zato se prirejajo kar lepi kresovi.
Drugo vraževerje je nošenje spodnjega perila ali hlačk določene barve. Tradicionalno so si ženske podarjale rožnate, da bi privabile srečo, danes pa je priljubljena tudi rdeča barva.
Če ste na počitnicah v Argentini in vas zanima, kje so najboljši kraji za preživljanje tega praznika, se je najbolje odpraviti na obalo.
Obroki in večerje
Božična večerja je v povprečju ob 22. uri, po slovesnosti ob odpiranju daril ob 12. uri pa se praznovanje šele začne. Do zgodnjih jutranjih ur se Argentinci zabavajo doma ali pa obiščejo prijatelje in sosede, da bi z njimi delili božični večer ob glasbi, plesu in pijači.
Argentinski božični in novoletni jedilniki so raznoliki. Prevladujejo hladne jedi in predjedi.
Tradicionalna jed je asado. Pripravlja se običajno iz govedine, po nekod tudi prešičeve ali jagnje na žaru, lahko pa tudi iz piščanca. Vitel toné -telečji file, postrežen z omako iz tune, trdo kuhanim jajcem, sardelami in smetano- je prav tako obvezen.
Drug tipičen recept je matambre enrollado, ki se pripravi iz tenkega kosa govedine, zvitega s kuhanim jajcem in poprom ter drugimi sestavinami, kot so peteršilj, česen, korenje, paprika, itd.
Za svež pridih tem jedem običajno se dodajo različne vrste solat: krompirjevo in jajčno solato, rusko solato, francosko solato, zelenjavno solato, itd. Na voljo so tudi suho sadje in oreščki.
Za sladico so pogoste sadne solate, nugat, puding in sladoled. Obvezen je tudi sladki kruh ali panetone, pecivo iz moke, mleka in kvasa, okrašeno s kandiranim sadjem. Med pijačami prevladujejo jabolčnik, penina, vino in likerji.
Igra na srečo ali loterija
Od leta 1893 v tej državi poteka uradna loterija Sorteo Extraordinario de Navidad ali, kot je splošno znano, Gordo de Navidad. Gre za globoko zakoreninjeno tradicijo, v kateri sodeluje večina ljudi.
Žrebanje poteka na datum blizu božiča, ki se iz leta v leto spreminja, običajno med 22. in 28. decembrom. Letos bo 23. decembra.
Glavnih nagrad je približno dvajset, vendar so na voljo tudi posebne nagrade za določene končnice ali številke. Prva nagrada letos znaša okoli 173 milijonov pesov -približno 100 tisoč evrov-.
Plesi in pesmi
Čeprav plesi v preostalem delu Argentine niso preveč značilni, so pa na severu zelo značilni. Tu praznujejo ples trakov ali trenzados. Otroci plešejo okoli palice in se vrtijo okoli nje. Vsak nosi trak drugačne barve.
Ta ples se izvaja pred jaslicami, ki so postavljene na ulicah. Gre za nekakšno alegorijo pomladi in plodov, ki nam jih prinaša in ki jih predstavljajo pisane pletenice.
Božične pesmi španskega izvora, tj. božične kolede, so prišle tudi v Argentino in so v tej državi ostale tradicija, vendar s posebnim pridihom.
Običajno se pojejo ob spremljavi majhnih tolkal, kot so tamburin, tamburica ali zvončki.
Vir: radioformosa.com.ar