16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

(KOLESARSTVO) Dirka po Sloveniji: Na vrsti kraljevska etapa z dvojnim vzponom na Kolovrat

Piše: C. R.

Čeprav je svet kolesarstva od petka zavit v črno po smrti Švicarja Gina Mäderja iz ekipe Bahrain Victorious na domači pentlji po Švici, bodo kolesarji pedala vrteli tudi danes. Na 29. dirki po Sloveniji bo najprej na vrsti minuta molka za Mäderja, nato pa se bo začela kraljevska etapa od Ljubljane do Kobarida z dvakratnim prečkanjem Kolovrata.

Karavana se bo na pot iz Ljubljane podala ob 10.42, v Kobaridu pa najboljše pričakujejo nekaj pred 15. uro.

Kolesarji bodo morali danes premagati slabih 2900 višinskih metrov v 165,6 km, zahtevnih bo predvsem zadnjih 55 km z dvakratnim prečkanjem Kolovrata (10,3 km/9,5 %). Nato bo sledil še spust do cilja.

Glavni kandidati za etapno in tudi skupno zmago so Slovenec Domen Novak, Italijan Diego Ulissi (oba UAE Team Emirates), Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious), Avstralec Lucas Hamilton, Italijan Filippo Zana (oba Jayco-AlUla) ter še nekateri drugi.

Ob odsotnosti najboljšega slovenskega asa Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) je dirka povsem odprta, glavni korak do skupne zmage pa bo treba storiti prav na obeh vzponih na Kolovrat.

V skupnem seštevku sicer vodi Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), a bo moral danes predati zeleno majico vodilnega, saj kot sprinter ne bo v ospredju današnje etape. Na drugem mestu v seštevku je še en Nizozemec Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), ki se sicer dobro znajde tako v sprintih kot na cestah navkreber. Tretji je Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa bo prav tako na svojo priložnost čakal v nedeljo.

Končni zmagovalec bo namreč znan po zadnji etapi v nedeljo od Vrhnike do Novega mesta (142,6 km).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine