16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

(EURO 2024) Španci in Francozi za prvo finalno vstopnico EP 2024

Piše: C. R., STA

Nogometni reprezentanci Španije in Francije bosta drevi ob 21. uri v Münchnu igrali prvi polfinale evropskega prvenstva. Tekmo bo sodil slovenski sodnik Slavko Vinčić. Zmagovalec tega dvoboja bo v nedeljo v finalu v Berlinu igral proti boljšemu iz sredinega polfinala v Dortmundu med Nizozemsko in Anglijo.

Bitka med Španijo in Francijo bo bitka najuspešnejših reprezentanc tega tisočletja, hkrati pa tudi bitka drugačnih slogov igre. Španija je do polfinala prišla tudi na krilih napadalnih krilnih igralcev Lamina Yamala in Nica Williamsa, ki sta pripomogla k skupno 11 golom Španije na petih tekmah.

Vseh pet je Španija dobila. Niti ena reprezentanca – neupoštevajoč tekme, ki so se končale po enajstmetrovkah – še ni dobila več kot petih obračunov na istem EP. Delo za ta dosežek bo Špancem otežilo dejstvo, da ne bodo mogli računati na kaznovana branilca Danija Carvajala in Robina Le Normanda ter poškodovanega Pedrija, ki je že končal turnir.

Medtem pa je Francija, glavni favorit pred EP, pokazala predvsem dobro obrambo, prejela je en gol na petih tekmah, Didier Deschamps pa kljub napadalnemu zvezdniku Kylianu Mbappeju stavi na pragmatičnost. Napad ne učinkuje tako kot na SP v Katarju, ko so Francozi dosegli kar 16 golov. Tokrat so do polfinala dosegli le tri – niti enega pa ni dosegel Francoz iz igre.

A kljub temu Francozi ostajajo resno v igri za naslov, v zadnjih desetih letih jim le enkrat na velikih tekmovanjih ni uspelo priti do finala. Bili so finalisti EP 2016 in SP 2022, na SP 2018 pa so osvojili naslov.

Na tem turnirju je Francija, evropski prvak leta 1984 in 2000, v osmini finala z 1:0 premagala Belgijo, v četrtfinalu pa po enajstmetrovkah Portugalsko. Španija, ki je doslej osvojila tri evropske naslove, in sicer 1964, 2008 in 2012, pa je v izločilnih bojih za zdaj najprej s 4:1 odpravila Gruzijo, nato pa še po podaljšku z 2:1 Nemčijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine