12.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Podjetje Žale obtožbe o nespoštovanju do pokojnih Romov označilo za neresnične

Javno podjetje Žale je izjavo Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) o nespoštovanju Mestne občine Ljubljana (Mol) do pokojnih Romov, pobitih v času druge svetovne vojne, označilo za neresnično. V odgovoru so pojasnili, da ne glede na že izvedene širitve, primernega praznega prostora na pokopališču ni.

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je v izjavi zapisala, da je odklonitev možnosti pokopa pobitih mož, žena in celo otrok na Žalah “nezaslišana in nesprejemljiva”. Država želi pobite Rome pokopati na osrednjem ljubljanskem pokopališču Žale, po mnenju komisije pa uprava pokopališča to zavrača.

Na očitke so za STA odgovorili v Javnem podjetju Žale, njihovo strokovno mnenje pa podpirajo tudi na Molu. “Ena izmed desetih božjih zapovedi je ne laži. Kljub temu je Slovenska škofovska konferenca podala dokazljivo neresnično izjavo, da Mol in Žale odklanjata oziroma zavračata pokop romskih žrtev na Žalah. Letno izvedemo več kot 2700 pokopov, med njimi so pokopani tudi mnogi Romi,” so zapisali v sporočilu.

Kot so pojasnili, je Mol v preteklih letih vložila veliko sredstev v širitve pokopališč v Ljubljani za potrebe pokopov svojih občanov. Kljub že izvedenim širitvam in izkazanim potrebam pa po oceni podjetja na pokopališču Žale ni primernega praznega prostora za obravnavane pokope oziroma prekope pokojnikov iz Slovenije.

“Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je, namesto da bi poiskalo drugo pokopališče, ki ima prostorske možnosti za tovrstne pokope, novembra 2017 in ponovno avgusta 2018 podalo vlogo za pokop žrtev romske narodnosti, ki so bile izkopane iz grobišča Iške in Mačkovec in ki se trenutno nahajajo v Mariboru. Prav na pokopališču Dobrava v Mariboru pa je že sedaj veliko vojnih grobišč in dovolj prostora za nadaljnje pokope žrtev,” so navedli v odgovoru.

Ob tem so še navedli, da velja v Sloveniji ustavno določilo, da so vsi ljudje enaki, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Tega se v podjetju držijo tudi po smrti in pri pokopavanju ne delajo tovrstnih razlik, so izpostavili.

Kot so v četrtek zapisali v komisiji, je odklonitev možnosti pokopa pobitih mož, žena in celo otrok na Žalah “nezaslišana in nesprejemljiva”. Zato v komisiji podpirajo prizadevanje pristojnih državnih organov, da javno podjetje Žale spremeni svojo odločitev, obenem pa pozivajo župana glavnega mesta, naj “spremeni svojo izključevalno držo”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine