Piše: Gašper Blažič
Leto 2025 je, kot pravijo naši mladi borci za vrednote NOB, jubilejno leto. Torej ne samo jubilejno leto za Cerkev, ampak tudi za vse slovenske antifašistične borce. Od tistih, ki so že pod rušo (a se še vedno borijo), pa vse do tistih, ki še čakajo na svoje rojstvo.
Letos je namreč 80 let od konca druge svetovne vojne. Od takrat dalje razglašamo, da smo svobodni. No, vsaj relativno svobodni, ker fašizem menda ni bil povsem poražen. Vsaj ne tisti na domačih tleh. Pojavlja se predvsem v zimskem času. Saj veste, v zadnjih letih so spet moderne kape z velikim cofom. Čeprav jih javno nihče ne problematizira, ni skrivnost, da je to skrajno sporen modni dodatek, ker so takšne kape menda nosili fašisti. Zato prisegam, da pri pripadnikih skupnosti Antifa ne boste našli kap s cofom. Titovk pa tudi ne, ker nimajo denarja zanje. Pač pa samo kapuce in maske. Antifašizem namreč ni poceni, zato v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB napovedujejo zbiranje zamaškov (ampak tistih pred uredbo EU, da morajo biti zamaški pritrjeni na steklenico), ker je treba nabaviti tudi zimske plašče (v bež barvi). Ker takšni plašči menda osvobajajo.
Seveda pa me zanima, ali bodo antifašistični ukrepi prizadeli tudi kurilne navade ljudi. Saj veste, bolj drobna drva (vejice) vežejo v butare, to pa so vidni znaki fašizma. Najbolj zaprisežen antifašist, naš »duče« Robert Golob, namreč ve, da eno vejico lahko zlomiš, ne moreš pa zlomiti butare. Prav zato je treba fašizem najprej preprečevati. Če se namreč pojavi, ga je zelo težko odpraviti. Zato Svoboda pripravlja zakon, ki bo preventivno preprečil prodajo butaric za cvetno nedeljo. Ziher je ziher.
Prav tako bodo iz pisarn vrgli vse fascikle, ker se ta nesrečna beseda pomensko ujema s fašizmom. Tina Gaber pa je že pripravila poseben zakon o omejevanju prodaje mesnih izdelkov, prva žrtev bo faširano meso. Ker je tudi to povezano s fašizmom. Ampak nič ne de, partizanski golaž bo še vedno dovoljen, seveda samo z mesom, ki ga bodo novodobni borci »prostovoljno« nabrali od navadnih ljudi. Dober tek torej. Tistim, ki bodo raje jedli gobovo juho po receptu Dolančevega Staneta, pa želim veliko sreče.