18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Virus sovraštva in laži Maje Sunčič

Zelo sem se zamislil ob pisanju nekaterih novinarjev in posameznih duhovno zavrtih publicistk, ki širijo virus sovraštva, laži in nevoščljivosti do nove slovenske vlade, ki jo v izjemno težkem času epidemije koronavirusa vodi predsednik Janez Janša. V tedenskem magazinu Reporter je publicistka Maja Sunčič že tretjič (v zadnjem času!) nestrpno in ljubosumno napadla predsednika vlade, ki z velikim pogumom, vztrajno, požrtvovalno in nesebično skupaj z ministri in poslanci pomaga vsem Slovencem in Slovenkam, da bi bile posledice smrtonosnega virusa čim manjše.

Rad se zatekam k modrosti starih Rimljanov. Plinij mlajši, ki je dobro poznal blišč in bedo človeka, je zapisal: »Nič ni tako blizu sovraštvu kakor je ljubosumnost – še posebej pri ženskah!« Iz branja treh kolumen Sunčičeve sem hitro spoznal, da modrost tega Rimljana direktno cilja na našo publicistko, ki v vsem življenju in delu Janeza Janše ne vidi nič dobrega. 

V Reporterju, ki je izšel 23. marca 2020 (str. 82), je podala nekaj zelo nestrpnih in nedokazanih trditev. Trdi, da je Janša grožnja za demokracijo in blaginjo Slovenije. Vsi, ki smo na lastni koži okusili trdoto in diktaturo komunistične oblasti, dobro vemo, kako je Janez Janša v procesu osamosvajanja Slovenije izpod komunizma tvegal celo svoje življenje, da bi Slovenci zaživeli pod svobodnim soncem (naslov Finžgarjevega najbolj branega romana na Slovenskem). Sunčičeva naj raje razmišlja, kako nekateri politiki, ki še danes živijo v Sloveniji, niso želeli svobodne Slovenije, za katero se je vseskozi s svojimi somišljeniki vedno prizadeval Janša. Le kje naj bi nas ogrožal glede demokracije in blaginje naš pogumni in vztrajni borec za svobodo Slovenije? Publicistka Maja zelo žaljivo in nesramno očita Janši, da je izkoristil koronavirus, da bi preko tega zloveščega virusa uresničil svoje težnje po popolni oblasti. To je zares ostra in krivična »šibra«, ki jo je sprožila Sunčičeva na Janšo, ki ima dovolj izobrazbe, praktičnih talentov, veliko politične prakse, intuicije in pronicljivega razmišljanja, da ne potrebuje nobenega koronavirusa za položaj predsednika vlade. 

Publicistka nadalje očita Janši, da je »ob prevzemu oblasti pokazal zlagani obraz, ko je sebi in svojemu ozkemu krogu vladajoče elite dvignil plače in hkrati na televiziji isti dan ljudstvu pridigal o solidarnosti v teh težkih kriznih časih«. 

Bistroumna novinarka Rosvita Pesek se je 24. marca 2020 na TV 1 pogovarjala z nekaterimi našimi najbolj odgovornimi politiki o ukrepih za omilitev posledic epidemije. Ta oddaja na TV1 je najbolj praktični odgovor na krivične trditve publicistke Reporterja. Vodja strokovne posvetovalne skupine Matej Lahovnik je izjavil, da bo v tem težkem obdobju koronavirusa država Slovenija uresničila največji gospodarski intervencionizem, ko bo rezervirala dve milijardi pomoči za najbolj nujne primere (socialni prispevki, znižanje nekaterih davkov, pomoč v gospodarstvu, izplačilo za bolniško odsotnost, pomoč podjetjem, samozaposlenim v kulturi in drugod itd…).

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zagotovil, da bomo upokojenci z nižjimi pokojninami dobili solidarnostni dodatek. Kod dušni pastir imam sedaj 400 € pokojnine in bom zelo vesel in hvaležen, ko bom dobil še 300 € tega dodatka. 

Prepričan sem, da  sedanji predsednik vlade s celotno ekipo delovnih in sposobnih ministrov ter poslancev nikogar ne bo »udaril s kolom po glavi« – kot nam grozi Sunčičeva, ki pravi, da moramo vsi »tuliti v isti rog z Janšem in njegovo vladajočo ekipo«. Janša v dolgem obdobju odgovornega poslanstva v političnem življenju naše Slovenije še ni nikogar ogrožal ali povzročil, da bi moral kateri Slovenec ali Slovenka prezgodaj v onostranstvo. Njemu pa so že večkrat grozili tudi s smrtjo. Tako sem v Reporterju z dne 9. marca 2020, str. 43 prebral, da je v lokalu v Brežicah Ludvik Tomšič grobo izjavil, da bi morali Janšo s krampom po glavi, ker da že 30 let dela sranje… Isti Tomšič je malo prej v Ljubljani na shodu »proti koaliciji sovraštva« vpil: »Ubi Janšo!«. Omenjeni Tomšič je sorodnik narodnega heroja Toneta Tomšiča. Tega heroja je po pričevanju škofa Stanislava Leniča, dvakrat rešil pred smrtno obsodbo nacistov škof dr. Gregorij Rožman. Mama pokojnega heroja Tomšiča je hotela pričati pred partizanskim sodiščem za škofa Rožmana, da ne bi bil obsojen na 18 let zapora, a so jo grobo zavrnili. 

Sunčičevi svetujem, da prebere vsaj kakšno knjigo od zgodovinarja Jožeta Dežmana, Igorja Omerze, dr. Jožeta Možine (Slovenski razkol) ali od Romana Leljaka. Potem bo lahko spoznala, kako Janez Janša v primerjavi z vsemi titoističnimi zločinci prav nič ne ogroža ampak nas s svojimi sodelavci v vladi le varuje in omogoča, da živimo v vsej svobodi.

Publicistki Maji gre zelo na živce tudi Nova 24 TV. Brez prepričljivih dokazov trdi, da je Nova 24 TV utelešenje najbolj zavrženih medijskih praks iz preteklosti, ker pod krinko »višjega cilja«, tokrat boja proti pandemiji koronavirusa, obračunava s kritiki Janševe oblasti (prim. Reporter, 23.marec 2020, str. 82). Prepričan sem, da bi bivša komunistična oblast Sunčičevo v primeru, da bi tedaj v časopisu ali reviji tako udrihala čez predsednika Tita, Dolanca, Kardelja ali Kidriča idr. kot sedaj v Reporterju negativno obravnava Janšo, njo takoj pognala na Goli otok, kjer bi umirala na obroke. Ali ni zanimivo, da Janša tudi nestrpnim in sovražnim publicistom, pusti svobodo in jih nikakor ne ogroža s smrtno kaznijo in zaporom. 

Odgovor na Sunčičino pisanje sem napisal, ker se zavedam resnice latinskega pregovora: »Kdor molči, daje vedeti, da se strinja – Qui tacit, consentire videtur«.  S Sunčičevo se nikakor ne strinjam in ji svetujem, da v postnem času doma v sobi premišljuje Davidov psalm št. 50, ki ga je napisal po svojem grehu: »Usmili se me Bog po svoji milosrčnosti, v svojem velikem usmiljenju izbriši mojo pregreho…« 

Vsej Janševi vladni ekipi, ki združuje leve in desne politike pa iz srca želim, da bi se pri njih uresničeval psalm 132: »Glej, kako je dobro in prijetno, če bratje živijo skupaj… Gospod blagoslavlja le tam, kjer je sloga, tam daje življenje na veke.«

Ali ni naš genialni Prešeren v Zdravljici odkril isto resnico: 

»Edinost, sreča, sprava

k nam naj nazaj se vrnejo;

otrok, kar ima Slava, 

vsi naj si v roke sežejo…«

Bog, blagoslovi našo drago domovino Slovenijo, da bi Prešernovo Zdravljico radi peli in še bolj intenzivno v življenju uresničevali.

Maks Ipavec

Zadnje novice

Sorodne vsebine