9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Večer, čeprav se dani

Zadnje dni sem postal pozoren na akcijo brisanja grafita Janeza Janše v mariborski Pekarni, predvsem reakcije na to. 

Živimo v policijski državi, vse to zaradi posredovanja iz Ljubljane in podobni vzkliki so spremljali članek Večera z naslovom:

“Na območju mariborske Pekarne odstranjevali grafit Janeza Janše z iztegnjeno roko. Kaj pravijo policija in gasilci?”

Vse lepo in prav, če ne bi nastal dan ali dva prej članek v istem mediju z naslovom:

 “”Živel Janša” in “Levica gnoj” – Politične žaljivke in parole na zaprtih “štengah””,

ki je govoril o grafitih pod Kalvarijo in po katerem so se ti prepleskali. Vse je bilo objavljeno na Facebooku v skupini Moj Maribor, kjer je bil izpostavljen tudi problematični grafit s podobo Janeza Janše.

Pomenljivo je že to, da medtem ko novinar problematizira grafite s provladno vsebino kot vandalizem, drug novinar istega medija označuje grafit z antivladno tematiko, kateri pravi “Vlada=Virus”, kot glas ulice.

Zdi se mi nujno, da te opozorim na dela nevredna novinarskih nazivov, ker mislim da je po predstavljenem jasno, da je prepleskanje grafita v mariborski Pekarni posledica in ne vzrok, vzrok je bilo prepleskanje tistih grafitov pod Kalvarijo, česar pa nihče ne problematizira, niti ne sprašuje za pojasnila o tem “Kaj pravijo policija in gasilci?”.

Verjetno se strinjate, da je edino pošteno, da če se prepleskajo eni grafiti, se naj prepleskajo tudi drugi, ampak zakaj gre pri enem za žaljivke, pri drugem pa novinarji iste hiše želijo pojasnila?

Za novinarje danes ni vprašljiva varnost, ampak kredibilnost. Na to opozarjam že nekaj časa, vse bolj pa spoznavam da novinarske kredibilnosti že davno ni več, ker v tem poslu ni več nobenega interesa javnosti, nobene pravice do obveščenosti, ampak zgolj in samo še zasebni interes. Svet v katerem kraljujejo mediji, novinarstvo pa je mrtvo.

Upam da sem ti s tem dal možnost za razmislek in te postavil bližje medijski resnici v Sloveniji, včasih pa se že vprašam: 

“Ali so nam mediji res tako oprali glave, da verjamemo že to, da se je svet zaklenil in ustavil zato da bi Janez Janša ustanovil policijsko državo?”

Odgovor na to bo dal že Dan boja proti okopatorju, ki bo pokazal kako uspešna je bila akcija Večera v Mariboru, do tačas pa vzklik upanja:

Smrt našizmu,

svoboda zdravemu razumu!

Dejan Prednik

Zadnje novice

Sorodne vsebine