16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Premiera drame »Čas besnenja« v Novi Gorici

Piše: Jože Jan

V torek, 19. aprila ob 18.00 bo na Velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica premiera drame »Čas besnenja« nizozemskega avtorja Jibbeha Willemsa v izvedbi Velikega mladega odra AMO.

Čas besnenja (Age of Rage, 2019) je drama o jezni mladi generaciji, ki poskuša biti razumljena in hkrati razumeti svet, v katerem živi. Osem mladih ustvarjalcev se s tekstom spoprime preko osebnih izkušenj in dojemanj jeze, izločenosti iz skupnosti, medgeneracijskega in rasnega problema. Predstava odpira vprašanje revščine, rase, medgeneracijskega spopada in odnosa neoliberalne politike do delavskega razreda. Mladi se sprašujejo, kakšna bo njihova prihodnost po teh časih izkoriščanja, jeze in sovraštva.

Jibbe Willems (rojen leta 1977) je nizozemski dramatik. Leta 2003 je diplomiral na gledališki akademiji v Maastrichtu. Po kratkem obdobju kot igralec in režiser se je kmalu posvetil pisanju za gledališče tako za odrasle kot za otroke. Njegova dela so bila prevedena in predstavljena v Rusiji, Braziliji, Južni Afriki, Nemčiji, Španiji, Surinamu, Mehiki, ZDA, Veliki Britaniji, na Irskem, Češkem, Kitajskem, v Egiptu in Belgiji. Leta 2019 je prejel nagrado Zlati čriček za uprizoritve umetnosti za otroke in mlade na Nizozemskem.

Mladi oder AMO deluje pod okriljem SNG Nova Gorica že od leta 1977 in nudi priložnost mladostnikom, ki želijo razvijati svoj talent na področju gledališke umetnosti. Razdeljen je na MALI Mladi oder, ki je namenjen novim udeležencem in VELIKI Mladi oder z izkušenejšimi, starejšimi igralci.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine