16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Okrogla miza ob svetovnem dnevu filozofije

Piše: Jože Jan

V priredbi Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem se bo vršila Okrogla miza ob svetovnem dnevu filozofije v četrtek, 18. novembra ob 11. uri. Pri okrogli mizi se bodo razpravljale zelo aktualne teme z vidika filozofije.

Dogodek se bo lahko v živo spremljal na spletni strani dneva filozofije (danfilozofije.net) ter na Facebook profilih Slovenskega filozofskega društva, Društva za razvoj humanistike in Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Slavnostna govornika na okrogli mizi bosta Gašper Hrastelj (UNESCO Slovenija) in dr. Marjan Šimenc (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani), pri okrogli mizi pa bodo, pod povezovanjem Tomaža Grušovnika (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem), dr. Lučka Kajfež Bogataj (Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani), dr. Nadja Furlan Štante (Znanstveno-raziskovalno središče Koper), dr. Luka Omladič (Inštitut za aplikativno etiko), Niko Šetar (Oddelek za filozofijo, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru), študenti, dijaki in učenci.

Osrednja prireditev bo v obliki okrogle mize in prispevkov slovenskih dijakov ter študentov med drugim nagovorila problematiko:

– obsega okoljske krize in izgledov za prihodnost,
– utemeljitve človekove moralne odgovornosti do okolja,
– pravične razporeditve bremen podnebnih sprememb in onesnaževanja,
– povezave izkoriščanja okolja z drugimi oblikami eksploatacije,
– izobraževanja za okoljsko etiko in trajnostni razvoj.

UNESCOV svetovni dan filozofije je dogodek, posvečen osveščanju globalnega prebivalstva glede izjemnega pomena te discipline za negovanje kritičnega mišljenja, kulture dialoga, miru in promocije človekovih pravic. UNESCO, ki poudarja pomen filozofije kot najbolj univerzalne vede vseh časov in prostorov, hkrati opozarja na vrednost praktično usmerjenih filozofskih študijev, zato je letošnja tematika dneva filozofije posvečena okoljski etiki in njeni vlogi pri ohranjanju našega življenjskega sveta.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine