11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 16 septembra, 2024

Odprtje razstave »Na vrhu gora, blizu neba« v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki

Piše: Jože Jan

V četrtek, 14. aprila ob 18. uri bo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprtje razstave »Na vrhu gora, blizu neba«.

Gostujoča razstava Slovenskega planinskega muzeja predstavi na razumljiv in zanimiv način najpogostejše svetlobne pojave, s katerimi se lahko srečamo na gorniških poteh.

Avtorja razstave, Natalija Štular, pedagoginja in kustosinja v Slovenskem planinskem muzeju, in Goran Ilič, profesor fizike, obiskovalcem razstave pokažeta lepoto Slovenije s poudarkom na enkratni moči narave in predvsem svetlobe. Tako razložita, kako nastane mavrica, kakšno je ljudsko izročilo povezano z mavrico, kaj je halo in kaj glorija, od kod barve, ki jih občudujemo ob sončnih vzhodih in zahodih. Najbolj posebna med vsemi svetlobnimi pojavi pa je prav gotovo strela, zato je poseben del razstave namenjen streli in preventivi pred njo.

Opise pojavov, zgodbe znanih obiskovalcev gorskega sveta in čudovite fotografije na razstavi spremljajo tudi preprosti fizikalni poskusi, ki obisk naredijo še bolj poučen in zabaven.

Razstavo bo otvorila predsednica strokovnega sveta Tehniškega muzeja Slovenije, Irena Lačen Benedičič, na ogled pa bo do 30. junija 2022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine