16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Koncert klasične glasbe »Same mogočne skladbe« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V četrtek, 9. decembra bo ob 19:30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert v sklopu cikla Same mogočne skladbe v priredbi Slovenske filharmonije.

Na sporedu je Simfonija št. 3 v d-molu Gustava Mahlerja. Pod vodstvom Philippa von Steinaeckerja bodo nastopili Orkester Slovenske filharmonije, mezzosopran Aliénor Feix, Zbor Slovenske filharmonije, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in Mladinski zbor Glasbene matice Ljubljana.

Dirigent Philipp von Steinaecker je o Mahlerjevi simfoniji izjavil: »Doživljanje Mahlerjeve monumentalne Tretje simfonije je vselej nadvse ganljiva in temeljita izkušnja. Kot je znano, je Mahler skušal zložiti nič manj kot simfonijo, ki bi vsebovala »ves svet«, in naj se sliši še tako nemogoče, ne moremo zanikati, da mu ni to v celoti tudi uspelo. Popelje nas na osupljivo popotovanje – od smrti zime, skozi vse ešalone vesolja, do krone vsega: Božje ljubezni. In ko na koncu orkester zacveti v vseobsegajočem triumfu, se zavemo, da ves naš neverjetni svet ne bi bil nič, če v  njem ne bi bilo nas, da bi ga izkušali, če nam ne bi bilo dano, da bi ga videli, čutili, da bi se ga bali, da bi ob njem premišljevali, da bi v njem videli pomen in, končno, da bi o njem govorili in peli. To veličastno simfonično popotovanje ni nič drugega kot zrcalo naših lastnih duš, manifestacija prečudovite, večno zapletene stvari: nas.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine