18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Zvone Černač: Kaj nam z Angeliko sporoča Alenka?

Pravilen naslov bi se sicer moral glasiti »Kaj svojim volivcem (ki jih je sicer po javnomnenjskih raziskavah vedno manj) s predlogom za imenovanje državljanke Republike Avstrije za ministrico sporoča predsednica Stranke Alenke Bratušek (SAB) Alenka Bratušek?« Vendar bi bil tak naslov predolg in bi že sam po sebi marsikaterega bralca odvrnil od branja.  

 

Kaj nam z Angeliko torej sporoča Alenka ? Pošilja nam tri sporočila. 

Prvič. Slovenija je po črpanju evropskih sredstev med najslabšimi članicami evropske unije. Peto leto prejšnje finančne perspektive (leta 2011)  smo bili s 37 % nad evropskim povprečjem, danes smo v petem letu sedanje perspektive (2018) z 24 % počrpanih sredstev bistveno pod povprečjem EU.

V letu dni sta odstopila dva ministra SAB, ki sta ministrstvo oziroma Službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko vodila v zadnjem letu dni. Resor že dva meseca vodi Alenka Bratušek sama. In to v obdobju, ko se bo morala vlada zelo potruditi, da bo počrpala vse, kar je izpogajala druga Janševa vlada 8. 2. 2013, ko je bila potrjena finančna perspektiva 2014–2020

Smo pred novo finančno perspektivo 2021–2027. Potrebovali bi torej kompetentno osebo na tem resorju, ki je v kadrovskem bazenu SAB očitno ni. 

Prvo sporočilo govori o kadrovsko praznem bazenu Stranke Alenke Bratušek. 

Drugič. Nadalje nam Alenka s predlogom, da državljanka Avstrije postane ministrica v vladi države, katere državljanstva nima, sporoča, da ne spoštuje ustave oziroma slovenskega pravnega reda. To sicer za Stranko Alenke Bratušek ni nič novega. Spomnimo se samo njihovega nedavnega zbiranja podpisov, da se odločba Ustavnega sodišča, ki nalaga odpravo diskriminacije pri šolanju otrok, ne uveljavi. Režimu uslužni pravniki, ki so s svojo denarnico tako ali drugače prisesani na trenutno oblast, so pohiteli z razlago, da je minister (ali ministrica) lahko tudi posameznik, ki ni državljan države, ki naj bi ji so(vladal). Tega neposredno res ne določa noben zakon. 

Ustava v 3.členu pa pravi, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in da to oblast DRŽAVLJANKE IN DRŽAVLJANI izvršujejo neposredno in z volitvami po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno. Torej, če oblast DRŽAVLJANKE IN DRŽAVLJANI izvršujejo posredno, jo v okviru tega svojstva izvršujejo tudi na nivoju vseh treh oblasti. Državljanke in državljani. 

Drugo sporočilo govori o tem, da se Alenka Bratušek požvižga na ustavo. 

Tretjič.  Alenka pravi, da je Angelika pripravljena tudi prevzeti slovensko državljanstvo. Za ministrski fotelj. Nikakor ne takoj. Najprej se mora prepričati, če bo ta vlada sploh obstala. Počakala bo torej na sprejem proračuna. Tudi doslej Angelika za sprejem slovenskega državljanstva ni čutila kakšne potrebe, ker bi se baje morala odpovedati avstrijskemu. Za dobro plačano funkcijo pa bi se žrtvovala. Naša oblast pa bi se pri tem očitno potrudila in zadevo ekspresno in brez odlašanja uredila. 

Koliko je naših rojakov, ki živijo po svetu, številni v sosednji državi, ki si želijo postati državljani Republike Slovenije, vsaj pred smrtjo, pa jim naši birokratski zakoni tega ne omogočajo? Ker so se v določeni časovnici svojega življenja nahajali na napačni lokaciji. Ni jih malo.

Tretje sporočilo Alenke Bratušek torej govori o tem, da smo pred zakonom načeloma vsi enaki, a v praksi so nekateri bolj enaki od ostalih. 

In kakšno sporočilo boste Alenki poslali državljani takrat, ko pride čas?

Zadnje novice

Sorodne vsebine