23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Zakaj se moramo bati marakeške deklaracije

Marakeška deklaracija je dokument, ki že dalj časa buri duhove v Evropi, v Sloveniji pa se skoraj ne omenja. Z izjemo nekaj bolj desno usmerjenih medijev so glavni mediji to deklaracijo popolnoma zamolčali. Niti niso povedali, da se bo v decembru sprejemala na ravni Evropske unije. In zakaj bi se morali bati marakeškega dogovora? Ker za lepimi besedami v resnici državam članicam jemlje suvereno pravico za spopadanje z ilegalnimi migracijami.

 

Marakeški dogovor, v katerem je navedena tudi Slovenija, bo olajšal migracije v Evropo in migrantom pomagal pri legalizaciji njihovega ilegalnega statusa. Da nekaj pri tem dokumentu smrdi, je jasno že pri izmikanju nekdanjih vladajočih. Ko smo preverjali, ali je Miro Cerar podpisal marakeško deklaracijo, so nam iz urada vlade odgovorili, da je ni podpisal on, ampak nekdanja ministrica za notranje zadeve. Seveda. »Namočili« so Györkös Žnidarjevo, edino ministrico, ki je naredila kaj za ustavitev ilegalnih migracij. Na vladi pa so zapisali naslednji stavek: »Dokument ni bil podpisan, ampak sprejet.« Očitno se je marakeška deklaracija sprejela kar sama od sebe. A med podpisnicami je navedena tudi Slovenija. Kdo torej komu laže in zakaj?

Da bi bolje razumeli, o čem govorim, je treba marakeški dogovor prebrati v celoti. Če ga pogledate na hitro, se zdi všečen. Preprečevanje ilegalnih migracij, izkoreninjenje tihotapcev z ljudmi, izboljšanje varovanja zunanje meje EU … V resnici se pod fasado všečnih besed skriva precej temnejša slika. Marakeški dogovor predvideva izenačitev statusov tujcev. Tako ne bo več pomembno, ali si legalni migrant, ilegalni migrant ali begunec. V vsakem primeru boš dobil azil. Pa ne samo azila. Podpisniki marakeške deklaracije ugotavljajo, da je za migrante slabo poskrbljeno, zato si bodo prizadevali še za večjo socialno podporo ljudem, ki v Evropi nimajo kaj iskati.

Najbolj zaskrbljiv del deklaracije pa je sodelovanje na področju preprečevanja ksenofobnega, rasističnega in islamofobnega govora. Podpisniki ugotavljajo, da je treba tako imenovani sovražni govor preganjati sistematično. Pokrili so vse kategorije migrantov. Barvo kože, dejstvo, da so tujci, in večinsko vero prišlekov – islam. Teh stvari ne bomo smeli več kritizirati. Celo izražanje dvoma o smislu ali zakonitosti migracij bo kaznovano, češ da gre za sovražni govor. To pa ni več daleč od totalitarne države, v kateri je vsak govor, ki je nasproten željam oblasti, prepovedan.

Zanimiva točka tega dokumenta je tudi del o preprečevanju trgovine z ljudmi. Podpisniki si bodo prizadevali izkoreniniti tihotapce, ki čez Mediteran prevažajo ilegalne migrante. Kako bodo to storili, ne piše, saj je večina teh ilegalnih tihotapcev ravno nevladnih organizacij, ki za naš denar vozijo ljudi iz Afrike v Evropo, in to nezakonito. Jasen pa je cilj. Evropska unija bo pod pokroviteljstvom Združenih narodov postala edini legalni tihotapec ljudi. Ne samo da jih bomo zastonj prepeljali v Evropo, legalizirali bomo njihov status, da ne bodo več ilegalni, ampak legalni migranti. Tako se bodo namreč države podpisnice borile proti ilegalnim migracijam. Vsem bodo dali potne liste in potem ne bo več ilegalnih migracij. Ta resnica se skriva na dveh straneh govoričenja o povečevanju »rednih« migracij. Dokument besedne zveze ilegalni migrant ne pozna in ne omenja.

Jasno je torej, zakaj so treznejše evropske države že napovedale bojkot tega dokumenta. Proti je Avstrija, proti je Madžarska, proti je Češka in proti je Hrvaška. V prihodnjih dneh lahko pričakujemo, da bodo svoje soglasje umaknile še preostale države višegrajske četverice in Italija. Slovenija bi tako ostala osamljen migrantski žep. Edini v schengnu, ki bi sprejemali ilegalne migrante z vsega sveta. Nekdo se je pred dnevi šalil, da bo naša država postala sprejemni center za ilegalne migrante, ki si želijo v EU. In če ne bo naša leva politika izrekla odločnega ne marakeški deklaraciji, se to lahko kaj hitro zgodi. Španci niso tako neumni, da bodo dopustili množične migracije iz Maroka, Italijani bodo iz dogovora zagotovo izstopili. Ostane torej še zadnja pot – pot čez Slovenijo. Ljudstvo pa bi moralo od vladajočih zahtevati, da gre deklaracija na referendum, saj bodo posledice podpisa katastrofalne. Leto 2015 je bilo le začetek agende spremeniti Evropo v Afro-Arabijo. Agenda še kar stoji, mi pa se moramo zato toliko jasneje postaviti za svoje pravice, imetje in državo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine