18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Vsak dojenček zadolžen že za 15 tisoč evrov

Veriženju dolgov in stroškov iz naslova posojil ni videti konca. Posledično so višji tudi davki, nekaj jih je še napovedanih.

 

Državo so zadolžili za 29,2 milijarde evrov, v letu 2018 smo za to plačali 860,6 milijona evrov obresti, kar je dvomesečni znesek izplačanih pokojnin in drugih nadomestil.

Več kot mesec dni prilivov v državno blagajno na letni ravni gre torej za obresti. Zadolževanje se je začelo v letu 2009, eksplodiralo pa je v času vlade Alenke Bratušek (2013 in 2014), ko je ta z najetimi posojili »sanirala« državne banke, denar pa prelivala tudi v drugo javno porabo in tako državo samo v dveh letih zadolžila za dodatnih 10 milijard evrov. Z zadolževanjem namesto nadzorovanjem javne porabe je nadaljevala tudi Cerarjeva vlada, prav nič drugače ni v času Marjana Šarca.

Letos načrtujejo dodatno zadolževanje v višini dodatnih 2,1 milijarde evrov, del tega so pokurili že v prvih dneh po novem letu. Glede na to, da pripravljajo rebalans državnega proračuna in so s 1. januarjem prevzeli še dodatne obveznosti (višje plače), je tako zelo verjetno, da bodo lasten sklep o dodatni zadolžitvi spremenili, znesek pa povečali. Vse kaže, da bo Slovenija ob koncu leta 2019 zadolžena že krepko prek 31 milijard evrov. Vsak slovenski državljan, tudi dojenček, bo tako zadolžen za več kot 15.000 evrov. To pa je znesek novega avtomobila srednjega razreda.

Veriženju dolgov in stroškov iz naslova posojil ni videti konca. Posledično so višji tudi davki, nekaj jih je še napovedanih. Stvari se dražijo, tudi minimalno plačo, višjo za 29 evrov neto, so z izvedenimi ali pa že napovedanimi podražitvami že zdavnaj skurili.

Kaj pomeni 860,6 milijona evrov samo za obresti, kaže naslednji primer. To je več, kot da ZPIZ v dveh mesecih za pokojnine in invalidska nadomestila. Povprečno mesečno so lani izplačali skoraj 424 milijonov evrov. Povedano drugače: vsakemu upokojencu bi vlada lahko letno namenila še vsaj dve pokojnini.

Podatki še kažejo, da bomo obresti plačevali še naprej, 3,4 milijarde evrov do leta 2022, pa to nikogar med vladajočimi prvorazredniki ne skrbi. Volitve so mimo, vsi so lepo popredalčkani.

Komentar je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Demokracije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine