4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

»Vi tega ne razumete« ali kako deluje Šarčevo kolesce za hrčka

Če ste morda, drage bralke in bralci, prejšnji teden prebirali Demokracijo, ste verjetno lahko prebrali tudi moj komentar »Kolo, ki se vrti v prazno« – v soboto smo ga objavili tudi na spletu (TUKAJ).

 

Očitno je moja omemba hrčkovega kolesca dobro »zažgala«, saj si jo je »sposodil« tudi aktualni premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec na sobotnem kongresu svoje stranke. No, če smo čisto iskreni, si je premier spet privoščil nov »šarcizem«. Dejal je: »Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, ampak prišel ne bo nikamor.« Za novinarje MMC RTVS je bil Šarec s to opazko celo »slikovit« (TUKAJ).

Ne bom naravnost trdil, da je predsednik vlade navaden plagiator, o njegovih retoričnih sposobnostih naj si vsak ustvari mnenje sam. Sem pa opazil nekaj drugega: Šarec pogosto poudarja, da ga kritizirajo (no, kritiziramo) le tisti, ki imamo stare miselne vzorce – karkoli naj bi že to pomenilo. Ob tej opazki s hrčkovim kolescem sem se zamislil. Namreč, te dni vnašam korekture v matrico za tisk svoje bodoče knjige »Slovenija, vstan’«, kjer so objavljene moje številne kolumne, v katerih razgaljam tudi miselne vzorce, ki so se iz časa socializma ohranili vse do danes. In potem se pojavi premier, ki so ga nastavili botri in nadaljuje projekt t. i. poznega socializma (po dr. Dimitriju Ruplu), svojo kritiko pa nonšalantno razglasi za nekoga, ki tiči v stari miselnosti. Ker on pač sodi med »kompetentne ljudi« z novimi vzorci razmišljanja. In takšni ljudje bi morali po njegovo v prihodnosti voditi Evropo. No, če smo čisto iskreni, se je tudi prejšnji premier dr. Miro Cerar razglašal za politika novega kova, ki mu stari esteblišment ves čas meče polena pod noge.

In kje so ti »novi vzorci razmišljanja«? Poglejmo dva primera iz zadnjega časa, oba pa se nanašata tako na medije kot na odnose s sosednjimi državami. Najprej je tednik Mladina na naslovnici upodobil madžarskega premierja Viktorja Orbana kot nekakšnega fašističnega podivjanca z dvignjeno desnico. Madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani je razumljivo protestiralo zaradi žaljive upodobitve. A glej ga, zlomka – takoj je sledila reakcija vladajoče politike, ki je tako rekoč razglasila izredne razmere z izgovorom, da se sosednja država vmešava v našo suverenost in medijsko svobodo, saj je napadla medij, ki je razgalil madžarske vladarje. Tudi na samem kongresu LMŠ je Šarec brez večjih predsodkov razlagal, kako se »sosednje države vmešavajo celo v naše medije in želijo, da bi naša vlada zaščitila madžarsko vlado pred našimi mediji«, kar je po njegovo »vmešavanje brez primere«. Da, v primeru Mladine gre za »naše« medije, mar ne? Kajti ko gre za »ne-naše« medije (Demokracija), jim je treba odvzeti oglaševalce in jih na prefinjen način uničiti. Ker širijo »sovražni govor«.

A napad na Madžarsko ni bil dovolj – tako rekoč istočasno se je med zunanjimi sovražniki znašla tudi Hrvaška. Zakaj že? Zaradi menda nezakonitega prisluškovanja slovenskemu sodniku arbitru. Nenadoma ni več pomembna šlamastika slovenske strani, ker sta se Simona Drenik in Jernej Sekolec pogovarjala kar preko navadnih telefonskih zvez. Pač pa je postalo zelo pomembno, da naj bi nek hrvaški predstavnik skušal vplivati na poročanje POP TV. In je bil spet ogenj v strehi – treba je zaščititi NAŠE medije. In ne samo to: Šarec je nenadoma sklical Svet za nacionalno varnost, kot da bi bile zaradi hrvaških pritiskov pri nas izredne razmere. Da, uganili ste, Šarca ne skrbijo ilegalne migracije, ne skrbi ga slabo stanje Slovenske vojske – pač pa ga skrbi, da skuša nekdo vplivati na poročanje POP TV. In verjetno ni naključje, da je na listi LMŠ za evropske volitve – novinarka te iste televizije.

In verjetno so to tisti »novi vzorci razmišljanja«, o katerih govori Šarec. In mi, butasti ostali, seveda tega ne razumemo, ker smo ujetniki starih miselnih matric. In smo podobni hrčkom, se upehamo in nikamor ne pridemo, ker pač nismo »spoznali časa svojega obiskanja« (Lk 19,44) in ne vemo, kaj je to nova politika naprednosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine